Правосуђе пало на путовањима и телефонирању

Ведрана Кулага
Правосуђе пало на путовањима и телефонирању

Сарајево - Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС), Суд и Тужилаштво БиХ, те Уставни суд за само шест мјесеци ове године потрошили су готово 20 милиона КМ, махом за плате, а нису штедјели ни на путним, телефонским и издацима за уговорене услуге.

Полугодишњи извјештај о извршењу буџета институција БиХ је показао да су правосудне институције, у односу на прву половину прошле, ове године потрошиле око 1,6 милиона КМ.

Међу њима, по укупним издацима, предњачи Суд БиХ, који је до краја јуна искеширао 7,21 милион КМ за покривање бруто плата и накнада запослених, путних трошкова и осталих. То је за око 165.000 КМ више него у првој половини прошле године. Према подацима из извршења буџета, више новца је отишло за плате, те за телефонске и путне трошкове.

Суд БиХ, по издацима, прати Тужилаштво БиХ. Њихов рачун је на крају јуна достигао 5,91 милион КМ, односно 1,23 милиона више него лани. Више је дато за телефонске и путне издатке, а и за уговорене услуге. За њих је, наиме, отишло око 100.000 КМ, односно укупно 394.400 марака.

Трошкови ВСТС-а зауставили су се на 4,07 милиона марака и већи су за око 140.000 КМ. Полугодишњи извјештај је показао да су надлежни и остали запослени у овој институцији више потрошили за плате и накнаде, али и за путне трошкове.

У овој групи најмање је потрошио Уставни суд БиХ. "Зауставили" су се на 2,63 милиона, што је око 100.000 више него лани. Према подацима из извршења буџета, они су смањили трошкове на неким ставкама, али је износ за плаћање уговорених и других посебних услуга "скочио" са прошлогодишњих 27.000 на 146.000 марака, колико је евидентирано на крају јуна ове године. 

Према подацима Министарства финансија и трезора БиХ, на крају јуна у ВСТС-у је радило 137 особа, у Уставном суду укупно њих 89, Суду БиХ укупно 269, док су у Тужилаштву БиХ радила 223 радника.

Представници РС стално упозоравају да се за рад ових правосудних институција дају енормни износи, који немају упориште у оном што показују њихови резултати рада. Доста критика иде и на рачун бројних других институција БиХ.

Полугодишњи извјештај је показао да је више од 403 милиона марака отишло за рад институција БиХ за само шест мјесеци ове године, а да је готово трећина повећала издатке у односу на исти период лани. 

Иако су укупни издаци мањи за око 12,3 милиона КМ у односу на исти период лани, што у Министарству финансија и трезора објашњавају мањим извршењем капиталних издатака, подаци из полугодишњег извјештаја о извршењу буџета показују да је од 75 институција њих чак 27 потрошило више новца ове године.

Највише новца из буџета поново је отишло за лична примања запослених, којих је у првом полугодишту просјечно било 22.131.

На бруто плате и накнаде отишло је више од 258,71 милион КМ, што је за око 1,4 милиона више него у истом периоду претходне године, а за накнаде трошкова запослених дато је 50,75 милиона.

За уговорене услуге искеширано је 17,9 милиона, за превоз и гориво 6,3, а за телефонске и поштанске услуге четири милиона.

Повећани су и трошкови закупа за смјештај институција и то за око 400.000 КМ, те је за ове ставке дато више од 9,5 милиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана