Потписан уговор са ЕИБ о два кредита вриједна 150 милиона евра

Срна
Потписан уговор са ЕИБ о два кредита вриједна 150 милиона евра

Сарајево - Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда потписао је данас у Сарајеву са представницима Европске инвестиционе банке уговоре о финансирању пројеката на Коридору "Пет це" - Мостар југ и Зеница сјевер, укупне вриједности 150 милиона евра.

Беванда је уговоре потписао са шефом Одсјека Европске инвестиционе банке за кредитирање за Словенију, Хрватску и западни Балкан Матеом Ривелинијем и шефом Одјељења за правне послове Масимом Новом у присуству чланова Предсједништва БиХ и предсједника Европског савјета Доналда Туска, који је данас посјетио БиХ.


Кредити ће бити употријебљени за изградњу двије нове дионице ауто-пута од виталног значаја и подржани су гаранцијом из буџета ЕУ.

Пројекти Мостар југ и Зеница сјевер на Коридору "Пет це" налазе се у Херцеговачко-неретванском кантону и Зеничко-добојском кантону и дио су Паневропског коридора који повезује Мађарску и источну Хрватску са БиХ и Јадранским морем у подручју луке Плоче.

Пројекат ће скратити вријеме путовања и гужве у саобраћају, те повећати безбједност на путевима, истичу из Европске инвестиционе банке.

Очекује се да пројекат олакша трговину, развије туризам, промовише регионални и национални економски раст и на крају, допринесе економском и друштвеном повезивању у региону.

Европска инвестициона банка до сада је одобрила финансирање пројеката у вриједности од готово 2,5 милијарде евра у БиХ, укључујући и данашње кредите, и већ је уложила готово 700 милиона евра на западном Балкану као допринос економској отпорности у региону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана