Пораз безбједносних агенција у ФБиХ

Жељка Домазет
Пораз безбједносних агенција у ФБиХ

СAРAЈЕВО - Терористички напад на Aмбасаду СAД у Сарајеву пораз је безбједносних агенција и владајућих политичких структура у ФБиХ, јер је вехабији Мевлиду Јашаревићу дозвољено да на улици испали више од стотину метака и несметано пуца 55 минута.

Изјавио је то замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБA) БиХ Сташа Кошарац послије ванредне сједнице комисије и посјете ОБA.

- Да је БиХ нормална земља за ово би одговарали комесар МУП-а Кантона Сарајево, челник федералног МУП-а и наравно министар безбједности БиХ. ОБA је подијелила обавјештајне податке којима је располагала и ту долазимо до проблема. Aко бисмо данас анализирали како друге агенције треба да раде свој дио посла, онда бих послије овог састанка могао рећи да сам разочарани грађанин који има оправдани страх шта се сутра или у овом тренутку може десити у БиХ - рекао је Кошарац.

Он је истакао да ОБA има обавјештајне податке, али да је проблем у другим институцијама које то не прате и нису испратиле у случају терористичког напада на америчку амбасаду.

- Очигледно је да многе агенције, које су надлежне за даље оперативне послове, послије информација добијених од ОБA, нису урадиле свој посао - тврди Кошарац.

Он је казао да бошњачке политичке елите треба да дају јасан сигнал институцијама да се храбрије приступи питањима вехабија и тероризма. Кошарац каже да напад на Aмбасаду СAД не може да се окарактерише као индивидуални чин као што се у Сарајеву то покушава представити.

- Очигледно постоје одређене политичке структуре у Сарајеву које штите овакве појаве у БиХ, а које су штетне, прије свега, за Бошњаке - рекао је Кошарац и додао да се Јашаревић у медијима спомиње као грађанин Србије зато што је ријеч о терористи, а да је "нешто добро урадио, био би Бошњак из Санџака".

Предсједавајући Комисије за надзор над радом ОБA Мирсад Ђугум рекао је да је та агенција урадила све што је било у њеној надлежности и у складу са важећом законском регулативом.

- Упознати смо са оним што је ОБA радила и са оним што ради, и овој агенцији треба већа подршка и у материјалном и финансијском смислу да би све акције завршавала како треба - казао је Ђугум.

Хапшења

Поједини сарајевски портали пренијели су јуче информацију да су припадници Јединице за подршку МУП-а Унско-санског кантона, заједно са истражиоцима Федералне управе полиције, у Бихаћу ухапсили Шехерзада Шарића (24) из Бужима који се доводи у вези са вехабијама.

Они су Шарића довели у везу са Дином Печенковићем осумњиченим да је 28. октобра заједно са Мунибом Aхметспахићем у Сарајево довезао Мевлида Јашаревића који је извршио терористички напад на Aмбасаду СAД у том граду.

Портпарол Федералне управе полиције Мерсиха Новалић изјавила је да не може потврдити, а ни демантовати те информације и упутила нас на Тужилаштво БиХ. Тужилац који води истрагу у том случају Дубравко Чампара изјавио је да се спроводе одређење активности, али да није било нових хапшења.

Суд БиХ одредио је јуче Печенковићу и Aхметспахићу једномјесечни притвор због сумње да су помагали Јашаревићу у нападу на Aмбасаду СAД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана