Поново на снази аутономне трговинске мјере између БиХ и ЕУ

Срна
Поново на снази аутономне трговинске мјере између БиХ и ЕУ

Сарајево - Произвођачи из БиХ поново од данас могу да користе трговинске повластице, такозване аутономне трговинске мјере, за одређене пољопривредне производе, укључујући воће и поврће, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

У саопштењу се појашњава да то значи да ће произвођачи из БиХ моћи извозити те производе у ЕУ без икаквих посебних царина, што их чини конкурентнијим на тржишту ЕУ.


Ово је резултат привремене примјене од данас Протокола о прилагођавању Споразума о стабилизацији и придруживању /ССП/ између ЕУ и БиХ којим се узима у обзир приступање Хрватске ЕУ, а који је потписан 15. децембра 2016. године у Бриселу.

ЕУ пружа посебан и неограничен бесцарински приступ тржишту ЕУ за готово све пољопривредне и прерађене прехрамбене производе поријеклом из земаља западног Балкана.

Између 2000. и 2015. године, БиХ и остале земље западног Балкана имале су користи од ових "аутономних трговинских мјера", наводи се у саопштењу.

Ове мјере омогућују извозницима из БиХ да буду изузети од одређених царина ЕУ на увоз свјежег воћа и поврћа које су повезане са такозваним системом улазних цијена, што ће допринијети значајној економској добити за пољопривредни сектор земље, јер економски субјекти добијају привилегован приступ тржишту ЕУ.

Систем улазних цијена има за циљ стабилизацију тржишта ЕУ тако што спречава да висина цијена у земљама које нису чланице ЕУ утиче на цијене унутар ЕУ.

Ове посебне трговинске мјере које укидају систем улазних цијена су биле продужене до 31. децембра 2020. године Уредбом Европског парламента и Савјета од 16. децембра 2015. године.

Истом уредбом је својевремено суспендована и примјена аутономних трговинских мјера које се тичу БиХ од 1. јануара 2016. године, због тадашњег непостизања договора између ЕУ и БиХ о прилагођавању ССП-а.

Протокол о прилагођавању ССП-а потписале су двије стране 15. децембра 2016. и привремено се примјењује од 1. фебруара 2017. године, те се чека на ратификацију од ЕУ и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана