Погледајте ко је све из Српске добио одликовање Републике Србије

Срна
Погледајте ко је све из Српске добио одликовање Републике Србије

У Београду је интонирањем химне Србије "Боже правде" почела церемонија уручивања сретењског ордења појединцима и институцијама из Србије, Републике Српске, Црне Горе и иностранства, које је додијелио предсједник Србије Александар Вучић поводом Дана државности - Сретења, а међу одликованима је и шест из Српске.

Церемонији уручивања више од 110 ордења у згради Председништва присуствује и предсједник Републике Српске Милорад Додик, те званичници Српске, Србије и Црне Горе.

Свечаности присуствује и Његова светост патријарх српски Порфирије.

Сретењски орден првог степена добили су предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и академик Рајко Кузмановић.

Постхумно златном Медаљом за храброст "Милош Обилић" одликован је Споменко Гостић, један од најмлађих бораца Војске Републике Српске који је као петнаестогодишњак погинуо 1993. године у БиХ, а предвиђено је да Орден преузме његов рођак Младен Стојановић.

Карађорђеву звезду добили су глумац Никола Пејаковић и глумица Биљана Чекић из Републике Српске, која је играла Дару из Јасеновца, а Сретењски орден другог степена добило је Народно позориште Републике Српске.

Предсједник Србије је одликовања додијелио појединцима и институцијама из различитих области културног, привредног, спортског и друштвеног живота, а на списку су дипломате, књижевници, новинари, глумци, пјевачи, спортисти, припадници полиције и војске.

Претходно је испред згаде Градске скупштине, у присуству Вучића и грађана, одржан мултимедијални програм "Оживљавања" зграде Старог двора на чијим спољним зидовима су се смјењивале видео-пројекције српских застава, знамења, историјских личности.

Након тога је хор отпјевао пјесму "Востани Сербије".

Сусједна зграда Предсједништва, гдје је приређена додјела сретењског ордења, све вријеме је обасјана бојама српске заставе - црвено, плаво и бијело.

Прочитајте и:

Вучић: Два најважнија догађаја за српску државу не би била могућа без жара и жртве

Стевандић након одликовања Србије: Ми смо једна породица

Карађорђева звезда Дари из Јасеновца

Палата Републике Српске у бојама заставе Србије

Народном позоришту Српске орден Републике Србије: Велика част!

Постхумно одликован Споменко Гостић, дјечак који је схватио суштину борбе за слободу

Кузмановић: Србија и Српска одбраниће уставне позиције

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана