Кузмановић: Србија и Српска одбраниће уставне позиције

Срна
Кузмановић: Србија и Српска одбраниће уставне позиције

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске (АНУРС) Рајко Кузмановић, којем је поводом Дана државности Србије вечерас уручен Сретењски орден првог степена, истакао је да га радује што види да ће Србија и Република Српска, под вођством Александра Вучића и Милорада Додика, учинити све да одбране своје уставне позиције.

"Сигурно није лако, али руководства Србије и Српске неће попустити ниједан милиметар тамо гдје је нарушен интерес српског народа, ма гдје он био. Један број западних сила настоји да нам одузме оно што је најосновније, а то је потпуна државност", изјавио је Кузмановић Срни.

Он је поручио да је срећан народ који има државу јер је држава симбол и гарант слободе сваког народа.

"Ми ћемо се у том смислу максимално борити правним и демократским средствима и мислим да ћемо успјети да одбранимо свој суверенитет", рекао је Кузмановић, који је и некадашњи предсједник Републике Српске.

Он је нагласио да му је велика част и да га посебно срећним чини то што је високо признање добио баш на дан када је прије 189 година донесен први Устав Србије, која је друга држава у свијету по уставност и државности.

"Данас је свечан дан за мене лично, али и за Србију и Републику Српску", поручио је Кузмановић.

Он је истакао да је Србија држава права и правде.

"Долазило је до великих промјена Устава, укупно 16 устава је промијењено. Само је Француска испред. Друга у свијету по уставности и државности је Србија", рекао је Кузмановић.

Предсједник Србије Александар Вучић одликовао је, поводом Дана државности Србије, сретењским орденом појединце и институције из Србије, Републике Српске, Црне Горе, али и иностранства.

Међу одликованим из Републике Српске је и предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић који је добио Сретењски орден првог степена.

Златном медаљом за храброст постхумно је одликован Споменко Гостић, један од најмлађих бораца Војске Републике Српске који је погинуо 1993. када је имао само 15 година.

Карађорђеву звезду добили су глумац Никола Пејаковић и глумица Биљана Чекић која је остварила упечатљиву улогу у филму "Дара из Јасеновца", док је Народно позориште Републике Српске одликовано Сретењским орденом другог реда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана