Вучић: Два најважнија догађаја за српску државу не би била могућа без жара и жртве

Танјуг
Foto: Taнјуг

Предсjедник Србије Александар Вучић поручио је, на церемонији додjеле одликовања заслужним појединцима и институцијама поводом Дана државности Србије, да данас обиљежавамо два најважнија догађаја у оснивању српске државе и да су управо људи оно што их спаја, а без чијег жара и жртве ништа не би било могуће.

"Данас, 40 дана после Божића, ми славимо Сретење, најважнији датум у верском, политичком, културном и исторском календару Србије. За нас је Сретење црвено слово. Много тога смо започели, направили, завршили на Сретење. Најгласнија и најјаснија порука још из Марићевића јаруге била је да се глоба давати не може, нити трпети зулум и неправда. И борба против зулума и неправде", истакао је Вучић у обраћању на свечаности у Предсједништву Србије.

Предсједник је рекао да обиљежавамо два најважнија догађаја у оснивању модерне српске државе, први је ослободилачка револуција, а други је организација и уређење државе. 

"При том су један и други тесно повезани, зависе један од другог, условљавају се међусобно. Али ћу данас, пре него што вам уручим признања, да укажем на ону по мени најважнију везу међу њима. Та веза су људи, они који су имали снаге да оба велика посла изнесу, па и по цену сопствене жртве. Они чији су снови били толико велики, да су морали бити остварени", рекао је Вучић.

Истакао је да Србија данас није ништа друго него одсјај оне ватре која је у њима горала. 

"Наставак природан и велик, оних чежњи које су они имали. Историја је ту веома јасна. Све ми можемо да замислимо, све да до танчина испланирамо, израчунамо, али без људи, без тог жара који само у њима може да постоји, без њихове спремности, снаге, вере, ни један посао не може да буде не само завршен, него ни започет на прави начин", нагласио је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана