Поднијета дисциплинска тужба против Горана Салиховића

Срна
Поднијета дисциплинска тужба против Горана Салиховића

Сарајево - Канцеларија дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ данас је поднијела првостепеној дисциплинској комисији дисциплинску тужбу против главног тужиоца Тужилаштва БиХ Горана Салиховића због притужби о повреди његових дужности, саопштено је из ВСТС-а.

Притужба о повреди дужности главног тужиоца Тужилаштва БиХ је регистрована по службеној дужности 8. августа, на основу медијских навода.


Након проведене истраге, Канцеларија дисциплинског тужиоца је утврдила да постоји довољно доказа да је тужени извршио дисциплинске прекршаје, и то пропуштање да тражи своје изузеће од поступања по предметима када постоји сукоб интереса, те упуштање у непримјерене контакте са судијом или странкама у поступку.

Утврђено је да је Салиховић омогућавао вршење дужности тужиоца лицима које на то нису законом овлаштена, мијешање у поступање судије или тужиоца с намјером опструисања или подцјењивања њихових активности, те намјерно давање лажне, обмањиве или недовољне информације у вези са пријавама за радно мјесто, дисциплинским стварима, питањима унапређења и напредовања у служби или било којим другим питањима која су у надлежности ВСТС-а БиХ.

Канцеларија дисциплинског тужиоца такође је утврдила да постоји довољно доказа да Салиховићево понашање представља озбиљно кршење службене дужности или доводи у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет тужилаштва.

Канцеларија дисциплинског тужиоца је у наведеној тужби затражила изрицање дисциплинске мјере разрјешење од дужности туженог, те упутила захтјев првостепеној дисциплинској комисија ВСТС-а БиХ да донесе одлуку којом ће главни тужилац Тужилаштва БиХ бити удаљен од обављања дужности до окончања дисциплинског поступка.

"С обзиром на то да је значајан дио доказне грађе на којој је тужба утемељена прикупљен од других државних институција и означен одређеним степеном тајности, у смислу Закона о заштити тајних података, имајући у виду ограничења која намеће овај пропис, Канцеларија није у могућности пружити јавности детаљније информације о чињеничном основу тужбе", наведено је у саопштењу.

Из истих разлога, затражено је искључење јавности у цјелокупном току дисциплинског поступка, наводи се у саопштењу ВСТС-а.

Првостепена дисциплинска комисија ВСТС-а ће, у оквиру рокова прописаних Пословником, испитати наводе тужбе и захтјев за привремено удаљење од вршења дужности главног тужиоца Тужилаштва БиХ, који је поднијела Канцеларија дисциплинског тужиоца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана