Подигнута оптужница за Бобар банку

Горан Маунага
Подигнута оптужница за Бобар банку

Сарајево - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против већег броја особа због малверзација у пропалој Бобар банци из Бијељине.

Имена и број оптужених јуче нико није желио да открије. Оптужница је јуче требало да буде прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Тужилаштво је саопштило да се оптужница односи на злоупотребе у пословању Бобар банке којима је институцијама БиХ и ентитета, предузећима и грађанима проузрокована директна штета од око 130 милиона марака.

- Оптужница обухвата већи број физичких особа које тужилаштво терети да су организовано дјелујући починиле кривична дјела злоупотреба овлашћења у привреди и кривична дјела финансијског криминала - навело је Тужилаштво.

Истакли су да је оптужница подигнута након интензивне истраге која је трајала око 18 мјесеци, да је прикупљено више стотина доказа, да су спроведена вјештачења и да је саслушано више десетина свједока.

- Истрагом је утврђено да су путем Бобар банке циљано пласирани кредити правним особама - члановима "Бобар групе" и повезаним лицима са никаквим или минималним инструментима осигурања, што је довело до немогућности наплате кредита и пропасти банке. Појединци којима су давани кредити су стекли незакониту имовинску корист у износу од приближно 125 милиона марака. Пропали су и изгубљени депозити многих институција БиХ и ентитета, средства општина и јавних подузећа и депозити грађана - наведено је у саопштењу Тужилаштва које је истакло да је овај предмет повезан и са другим процесима на којима се активно ради и да ће они имати посљедице у БиХ и изван ње.

Припадници Агенције за истраге и заштиту (SIPA) БиХ у априлу су у акцији "Лавина" ухапсили директоре Агенције за банкарство и Инвестиционо-развојне банке РС Славицу Ињац и Снежану Вујнић и још осам особа због сумње да су оштетили Бобар банку и банкарски сектор за око 123 милиона КМ. Тада су слободе лишени и бивши генерални директори Бобар банке Петар Цацановић, Ана Миросављевић и Драган Радумило, бивши директори сектора за корпоративно банкарство и сектора за управљање ризицима Игор Продановић и Батрић Ђуришић, бивши чланови Надзорног одбора те банке Соња Куртума и Саша Томић, те бивши интерни ревизор Бобар банке Здравко Дубов. Суд БиХ је 20. јула, у сарадњи са припадницима SIPA, а на приједлог Тужилаштва БиХ, блокирао цјелокупну личну имовину осумњичених.

Један од кључних осумњичених у овом случају је директор фирме "Аутосемберија", која послује у саставу "Бобар групе", Дарко Јеремић. Он је осумњичен за прање око 100 милиона марака који су нестали из Бобар банке, а крајем јуна ухапшен је на граничном прелазу између Србије и БиХ.

Бобар банка ликвидирана је у новембру 2014. године. У Тужилаштву БиХ су истакли да је Бобар банка најсложенији предмет финансијског криминала у постдејтонској БиХ.

Приједлози из оптужнице

- Саслушање више од 100 свједока оптужбе

- Више стотина материјалних доказа

- Опсежна стручна вјештачења

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана