Подаци о имовини судија и тужилаца остају тајна

ATV
Подаци о имовини судија и тужилаца остају тајна

Подаци о имовини судија и тужилаца у БиХ ипак неће бити објављени у скорије вријеме. Иако је Високи судски и тужилачки савјет усвојио Правилник по којем сви носиоци правосудних функција и чланови њихових породица морају у своје имовинске картоне уписати имовину вреднију од 5.000 марака и поклоне које добију, правилник је оспорен.

Црвено свјетло је стигло из Агенције за заштиту личних података, која сматра да се правилником нарушава приватност.

“Савјет је донио Правилник којим су наметнуте обавезе и извршено мијешање у право на приватност судија, тужилаца и њихових сродника, супротно Закону о ВСТС-у, Закону о јединственом матичном броју, али и одредбама Конвенције о борби против корупције, чиме је дошло до кршења одредби о принципу правичности и законитости”, поручују из Агенције.

У Агенцији сматрају да би Правилник омогућио злоупотребу финансијских података о имовини судија и тужилаца. У Високом судском и тужилачком савјету кажу да сада немају много избора. Правилник који су израдили је, тврде, у складу са европским прописима, али ће настојати да нађу рјешење које одговара свима, и то кроз разговор са представницима Агенције. Уколико ни то не уроди плодом, одлуку Агенције ће покушати оспорити пред Судом.

“Ми ћемо сасвим сигурно, наша комисија ће припремити неку резервну варијанту која би била примјенљива у 2019. уколико се деси да и то правно средство не успије пред надлежним органом или судом”. каже Милан Тегелтија, предсједник ВСТС БиХ.

У ВСТС ипак не одустају од тога да имовина свих судија и тужилаца у БиХ треба да буде доступна јавности. Тако би се, сматрају, унаприједио интегритет БХ правосуђа. Носиоци правосудних институција, судије и тужиоци у БиХ једини су у региону који и даље скривају усвоју имовину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана