Почели удари на џихадисте у Сирији

Глас Српске
Почели удари на џихадисте у Сирији

Дамаск - САД и неколико заливских земаља отпочеле су јутрос ваздушне и ракетне ударе на положаје џихадиста Исламске државе (ИС) у Сирији, који су моментално запријетили да ће одговорити, окрививши Саудијску Арабију да је "дозволила да до напада дође".

Изведено је најмање 50 ваздушних напада и то на упоришта екстремиста у сјевероисточној провинцији Рака и истоименом граду, а на удару су и источна провинција Деир Езор и град Албу Камал, на граници с Ираком.

Најмање 50 припадника Исламске државе погинуло је у јучерашњим ваздушним нападима на положаје џихадиста у Сирији, саопштила је сиријска Опсерваторија за људска права. Мета напада у Сирији била су и упоришта екстремистичке групе Ал Нусра Фронта, повезане с Ал Каидом. Та група је саопштила да је настрадало осам цивила, укључујући троје дјеце.

Становници бјеже из сиријског града Раке, који се налази на мети ваздушних напада америчке војске и њених савезника, пренијели су очевици ситуацију из града који важи за упориште екстремиста.

"У Раки у овом тренутку траје егзодус. Почео је у раним јутарњим часовима послије напада. Народ бјежи ка унутрашњости земље", рекао је један од становника Раке.

Један од бораца ИС рекао је да ће та група одговорити на ваздушне ударе, оптуживши Саудијску Арабију да је дозволила да дође до почетка кампање.

"На ове нападе ћемо одговорити. Синове Салула кривимо за то. То се због њих догодило", рекао је припадник групе, употријебивши погрдан назив за припаднике саудијске краљевске породице.

У коалицији, предвођеној Сједињеним Државама, учествују оружане снаге Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата, Јордана, Бахреина и Катара, док засад ниједна западна земља не учествује у борбеним дејствима. Од западних земаља се огласила Британија, чије власти су саопштиле да није донесена "коначна одлука да се придружи ваздушним нападима".

Владимир Путин, предсједник Русије, успротивио се ваздушним ударима на упоришта ИС у Сирији, прије него што одобрење за то не да Дамаск.

Како се наводи у саопштењу Кремља, Путин је у телефонском разговору с генералним секретаром УН Бан Ки Муном нагласио да ваздушни удари "не треба да се изведу" прије него што на то пристану сиријске власти.

Сиријска опозициона Национална коалиција поздравила је ваздушне нападе на упоришта екстемиста ИД, наводећи да ће они ојачати њихову борбу против предсјеника Сирије Башара ал Асада.

Сиријска влада је саопштила да је примила писмо од америчког државног секретара Џона Керија, које им је уручио ирачки министар иностраних послова, у којем им САД саопштавају да заједно са савезницима планирају да нападну припаднике ИС у Сирији. У саопштењу је наведено и да ће сиријска влада наставити да напада припаднике ИС у Раки и Деир ал Зору, подручјима на истоку и сјеверу Сирије, која су се нашла и под ваздушним ударима.

Нови снимак заробљеног Британца

Џихадисти Исламске државе објавили су други снимак британског таоца, новинара Џона Кантлија.

Током шестоминутног снимка, Кантли каже да је Исламска држава "ухватила на спавању" западне владе и да, иако су предузете сада акције, оне потцјењују "јачину и борбену спремност противника".

Претходно су џихадисти убили тројицу талаца, двојицу Американаца и Британца, а снимке одрубљивања глава поставили су на интернет, а након тога су запријетили да ће сљедећа њихова жртва бити Британац Алан Хенинг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана