Пленковић: БиХ потребна промјена Изборног закона

Агенције
Пленковић: БиХ потребна промјена Изборног закона

Загреб - У разговору с новинарима након сједнице Предсједништва и Националног савјета ХДЗ-а, предсједник странке и хрватски премијер Андреј Пленковић казао је како Хрватска подупире БиХ у њезиним реформским напорима и европском путу.

Био је то Пленковићев одговор на новинарско питање је ли вријеме да Хрватска на неки начин промијени политику према БиХ "будући да су сада сви закопани у рововима из којих нема напријед", јавила је Хина.

Везано уз Изборни закон БиХ, хрватски премијер рекао је како би Хрватска вољела да се он промијени тако да јамчи легитимно заступање свих конститутивних народа у Предсједништву БиХ или у Дому народа.

Међутим, истакнуо је, то су одлуке које се морају донијети унутар институција БиХ и уз политичку вољу странака у тој земљи.

Пленковић сматра да је добро што у уторак хрватска предсједница Колинда Грабар-Китаровић иде у посјет БиХ гдје ће, како је рекао, пренијела јасне поруке пријатељства, али и интерес за равноправност Хрвата као конститутивног народа.

На питање јесу ли се испунили услови да се са Србијом ријеше отворена питања везана уз хрватски териториј с друге стране Дунава, Пленковић је подсјетио како је Хрватска позиција ту врло јасна – стање какво је било 25. јуна 1991. и катастарске границе.

Додао је да ће се наставити дијалог са србијанском страном, при чему ће се инсистирати на поштовању хрватске територије  и заузимати за националне интересе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана