Петина службеника гази седму деценију

Ведрана Кулага
Петина службеника гази седму деценију

Бањалука - Узрок тромости и неефикасности администрације на нивоу БиХ назире се и у старосној структури државних службеника, међу којима је половина старија од 50 година, а чак петина је загазила у седму деценију живота.

Анализа Агенције за државну службу БиХ показује да је крајем јуна у институцијама БиХ било запослено 3.855 државних службеника, међу којима је више од 1.000 напунило 50 година, а више од 200 је прославило и 60. рођендан. Таква слика, сматрају у организацијама које се баве мониторингом јавне управе, указује на један од узрока неефикасности администрације, посебно ако се узме у обзир да су највише радних мјеста државних службеника попунили стручни и виши стручни сарадници, те стручни савјетници у чијем опису посла је добар дио одговорности за кораке којима се креће БиХ. Анализа показује да је међу државним службеницима најмање млађих од 30 година, док их нешто више од 38 одсто има између 31 и 40 година.

Такво стање, кажу у невладиним организацијама, само потврђује да је потребна реформа јавног сектора. Пројект менаџер Центара цивилних иницијатива (ЦЦИ) Адис Араповић каже да старосна структура службеника упућује на закључак да је дио службеника у позним годинама и на заласку каријере.

- Они сигурно немају мотива за доказивањем, што значи да нису мотивисани да постижу добре резултате и дају максимум. Тромост, неефикасност и неријетко нерационалност управе произлазе из кадровске структуре, тако да, у ери виртуелне писмености и информатизације, нисам сигуран колико су они обучени да прате нове трендове јер многе ствари нису више на папиру - казао је Араповић.

Лоша вијест је, каже он, што ће се промјене у овој структури десити само природним одливом људи из јавне службе.

- Ако због нужних реформи и рационализације јавне управе буде потребно смањити број људи, бојим се најгорег, а то је да најмлађи и најкомпетентнији кадрови добију отказ јер су старије колеге ту дуже, па се рачуна да имају веће право да до пензије буду државни службеници - рекао је Араповић.

ЦЦИ је крајем прошле године представио резултате анализе избора, именовања и запошљавања у институцијама власти и јавној управи који су показали да у БиХ има више од 25.000 позиција које се незванично сматрају изборним плијеном. Араповић упозорава да знање и умијеће коначно морају постати главни критеријум за добијање или останак на послу, а не минули радни стаж, године живота и политичке везе.

- Јавна служба је веома одговоран посао и треба да га раде најбољи људи. Стручност је пресудни критеријум и у будућим реформама јавне управе и ако дође, а надам се да хоће, и до редукције броја запослених у управи - рекао је Араповић, оцијенивши да су политичке и приватне везе довеле до тога да институције постану мјесто за ухљебљење, а не сервис за развој и напредак земље.

За разлику од старосне, полна структура запослених државних службеника је позитивна. Посао државног службеника добило је 2.025 жена и 1.830 мушкараца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана