Павић: Институције БиХ се нису припремиле за мигрантску кризу

Срна
Павић: Институције БиХ се нису припремиле за мигрантску кризу

Приједор - Предсједник Демократског народног савеза /ДНС/ Марко Павић сматра да се институције БиХ нису припремиле за мигрантску кризу и да БиХ није способна да прими већи број миграната.

"Реаговали су накнадно, увијек мислећи неће тога бити. То је била лоша процјена", рекао је Павић новинарима у Приједору након састанка са шефом Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунаром Вигемарком.

Он је навео примјер Приједора, који има три јавне кухиње и привремене стамбене јединице дате избјеглицама, што значи да још ни ратне избјеглице нису ријешене, те истакао да на такву ситуацију не могу доћи мигранти којима такође треба и храна и смјештај и све друго што хуманитарна криза захтијева.

"Није овдје у питању спремност људи или политика у БиХ да се бринемо о тим људима него немогућност и немање ресурса да се ми сукобимо с тако сложеним питањима", навео је Павић.

Он је оцијенио да органи БиХ нису на вријеме реаговали, односно да накнадно реагују, а да свака накнадна реакција значи да је тешко ријешити проблем који је већ настао и који није предупријеђен.

Вигемарк је одбио да оцјењује рад власти БиХ када је ријеч о мигрантској кризи, наглашавајући да акција треба да буде заједничка, укуључујући све нивое власти - од нивоа БиХ, ентитета, кантона и локалних нивао.

"Ово питање има хуманитарни, политички и безбједносни аспект и треба се фокусирати на рјешења и радити заједно", поручио је Вигемарк.

Он је најавио да ће данас поподне у Бихаћу разговарати са локалним и кантоналним властима, а да у четвртак у Сарајево стиже представник ЕУ за хуманитарна питања да о овој теми разговара са локалним званичницима.

"Као што вам је познато, ЕУ је већ обезбиједила доста помоћи: милион и по евра за УНХЦР и ИОМ, а додатних шест милиона евра из ИПА фондова је спремно. Хотел жСедраж код Цазина биће данас поново отворен, и то уз помоћ ЕУ фондова, да збрине мигрантске породице с дјецом", рекао је Вигемарк.

Он је додао да наредни кораци треба да буду рјешавања других изазова мигрантске кризе, као што су питања млађих мушкараца који најчешће путују сами.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана