Патријарх Иринеј служио литургију у представиштву у Штутгарту

Агенције, РТРС
Патријарх Иринеј служио литургију у представиштву у Штутгарту

Штутгарт - Његова светост патријарх српски Иринеј служио је данас Свету архијерејску литургију у храму Сабора Срба светих у Штутгарту, а литургији су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик и министар за економске односе и регионалну сарадњу Српске Жељка Цвијановић, преносе агенције.

Након литургије у резиденцијалном дворцу Лудвигсбург организован је свечани пријем поводом Дана и крсне славе Републике Српске - Светог архиђакона Стефана, који организује Представништво Републике Српске у Штутгарту.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је  да Представништво Републике Српске у Штутгарту сваке године обиљежава Дан и крсну славу Републике Српске, а Представништво Српске у Бриселу потписивање Дејтонског споразума.

Цвијановићева је навела да је обиљежавање Дана и крсне славе Републике Српске Светог архиђакона Стефана ове године посебно увеличано присуством Његове светости патријарха српског Иринеја.

Она је додала да су догађају присуствовали и представници покрајинске Владе Баден-Виртемберга, посланици дијаспоре из Њемачке, али и других европских земаља.

Према њеним ријечима, наставак и унапређење привредне сарадње између Републике Српске и Њемачке од посебног је значаја и обје стране полажу велика очекивања од заједничког хидроенергетског пројекта на Дрини, али и у другим областима.

- Наша дијаспора у Њемачкој је бројна и од посебног су значаја добри односи са локалним, покрајинским и савезним властима - рекла је Цвијановићева након пријема.

Власт Српске и СПЦ одлично сарађују

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и Његова светост патријарх српски Иринеј оцијенили су у Штутгарту да је стање у Републици Српској добро и да власт у Српској и Српска православна црква сарађују одлично.

- Разговарали смо и о оним темама које смо имали од раније, а то је однос цркве и државе, о стање у Републици Српској, прије свега, и оцијенили да је то стање заиста добро и да власт у Српској и СПЦ, прије свега владике, сарађују одлично, те да смо учинили доста на побољшању логистике и стања у цркви - рекао је Додик синоћ за РТРС.

Он је истакао да је са патријархом српским Иринејем разговарао и о томе да треба да се развију и неки нови обилици сарадње, прије свега, да Српска подржи изградњу вртића у оквиру цркве и да изгради неколико српских православних гимназија у Бањалуци, Приједору, Добоју, Бијељини, Источном Сарајеву и Требињу.

Патријарх Иринеј оцијенио је да је пријем поводом Дана и крсне славе Републике Српске - Светог архиђакона Стефана, који организује Представништво Републике Српске у Штутгарту, велики догађај, прије свега за људе из Српске.

- То је прилика да се окупе, да се виде, да се упознају, да се сете одакле су, да се сете својих корена, и сигурно да схвате да су овде привремено на раду и да ће се у догледно, погодно време вратити тамо одакле су поникли - поручио је патријарх Иринеј.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствоваће данас Светој архијерејској литургији у храму Сабора Срба светих у Штутгарту, коју ће служити Његова светост патријарх српски Иринеј.

Додик ће се обратити званицама на свечаном пријему поводом Дана и крсне славе Републике Српске - Светог архиђакона Стефана, који организује Представништво Републике Српске у Штутгарту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана