Patrijarh Irinej služio liturgiju u predstavištvu u Štutgartu

Agencije, RTRS
Patrijarh Irinej služio liturgiju u predstavištvu u Štutgartu

Štutgart - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Sabora Srba svetih u Štutgartu, a liturgiji su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Srpske Željka Cvijanović, prenose agencije.

Nakon liturgije u rezidencijalnom dvorcu Ludvigsburg organizovan je svečani prijem povodom Dana i krsne slave Republike Srpske - Svetog arhiđakona Stefana, koji organizuje Predstavništvo Republike Srpske u Štutgartu.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je  da Predstavništvo Republike Srpske u Štutgartu svake godine obilježava Dan i krsnu slavu Republike Srpske, a Predstavništvo Srpske u Briselu potpisivanje Dejtonskog sporazuma.

Cvijanovićeva je navela da je obilježavanje Dana i krsne slave Republike Srpske Svetog arhiđakona Stefana ove godine posebno uveličano prisustvom Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

Ona je dodala da su događaju prisustvovali i predstavnici pokrajinske Vlade Baden-Virtemberga, poslanici dijaspore iz Njemačke, ali i drugih evropskih zemalja.

Prema njenim riječima, nastavak i unapređenje privredne saradnje između Republike Srpske i Njemačke od posebnog je značaja i obje strane polažu velika očekivanja od zajedničkog hidroenergetskog projekta na Drini, ali i u drugim oblastima.

- Naša dijaspora u Njemačkoj je brojna i od posebnog su značaja dobri odnosi sa lokalnim, pokrajinskim i saveznim vlastima - rekla je Cvijanovićeva nakon prijema.

Vlast Srpske i SPC odlično sarađuju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej ocijenili su u Štutgartu da je stanje u Republici Srpskoj dobro i da vlast u Srpskoj i Srpska pravoslavna crkva sarađuju odlično.

- Razgovarali smo i o onim temama koje smo imali od ranije, a to je odnos crkve i države, o stanje u Republici Srpskoj, prije svega, i ocijenili da je to stanje zaista dobro i da vlast u Srpskoj i SPC, prije svega vladike, sarađuju odlično, te da smo učinili dosta na poboljšanju logistike i stanja u crkvi - rekao je Dodik sinoć za RTRS.

On je istakao da je sa patrijarhom srpskim Irinejem razgovarao i o tome da treba da se razviju i neki novi obilici saradnje, prije svega, da Srpska podrži izgradnju vrtića u okviru crkve i da izgradi nekoliko srpskih pravoslavnih gimnazija u Banjaluci, Prijedoru, Doboju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Trebinju.

Patrijarh Irinej ocijenio je da je prijem povodom Dana i krsne slave Republike Srpske - Svetog arhiđakona Stefana, koji organizuje Predstavništvo Republike Srpske u Štutgartu, veliki događaj, prije svega za ljude iz Srpske.

- To je prilika da se okupe, da se vide, da se upoznaju, da se sete odakle su, da se sete svojih korena, i sigurno da shvate da su ovde privremeno na radu i da će se u dogledno, pogodno vreme vratiti tamo odakle su ponikli - poručio je patrijarh Irinej.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovaće danas Svetoj arhijerejskoj liturgiji u hramu Sabora Srba svetih u Štutgartu, koju će služiti Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Dodik će se obratiti zvanicama na svečanom prijemu povodom Dana i krsne slave Republike Srpske - Svetog arhiđakona Stefana, koji organizuje Predstavništvo Republike Srpske u Štutgartu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana