Патријарх Иринеј: Олуја - трагедија хришћанства

Срна
Патријарх Иринеј: Олуја - трагедија хришћанства

Нови Сад - Његова светост патријарх српски Иринеј поручио је вечерас У Новом Саду да су прогон и убијање Срба у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја" 4. и 5. августа 1995. године не само догађај који превазилази све трагичне догађаје историје српског народа, већ трагедија цијелог хришћанства.

"Српски народ је доживео такву трагедију да то није само наша трагедија, то је трагедија хришћана 20. века", рекао је патријарх Иринеј.


Патријарх српски Иринеј навео је на државној манифестацији обиљежавања Дана сјећања на страдале и прогнане Србе у хрватској оружаној акцији "Олуја", да од свих страдања српског народа, од Косова поља до данас, догађај који се догодио 4. и 5. августа 1995. године својом трагичношћу превазилази све раније трагичне догађаје српске историје и Срба.

"Тог трагичног дана прогнан је наш народ са својих вековних обиталишта и огњишта од људи са којима су вековима живели заједно, у братској слози и љубави", истакао је патријарх Иринеј.

Његова светост нагласио је да је српски народ мислио да ће оно што му се догодило у Другом свјетском рату бити посљедњи догађај у његовој трагичној судбини, али да се, као и много пута, "преварио у очекивању и суду о својим најближим пријатељима" и да се у 1995. години поновила 1941-1945. година историје српског и хрватског народа.

"Тог трагичног дана испунило се оно што су непријатељи српског народа говорили и планирали неколико година уназад. А планирали су да један део Срба у Хрватској, северној Далмацији, Кордуну и Банији покатоличе, један део протерају из Хрватске и вековних српских простора, а један део да поубијају. Страшна одлука!", каже патријарх Иринеј.

Патријарх српски указао је да би Срби, да је та одлука дошла од нехришћанског народа, некако то могли и да разумију, али да је то "дошло од народа хришћанскога, који говори готово истим језиком, који има исту или веома сличну веру".

Његова светост патријарх српски Иринеј оцијенио је да су се Срби страшном трагедијом изједначили са јеврејским и јерменским народом и да је за то "крива једна црква и њени највиши представници".

"Где је учење Јеванђеља, где је учење Христово према свима и свакоме, па чак и према непријатељу? Све је то у неком интересу заборављено. Нажалост, тај заборав је најтрагичније доживео српски народ", рекао је патријерх Иринеј.

Патријарх Иринеј поручио је да Србима, као православним хришћанима, није својствено да размишљају о освети и подсјетио на ријечи патријарха Германа који је својевремено рекао да "морамо да опростимо јер смо православни хришћани, али не смемо да заборавимо јер ако заборавимо, поновиће се тај злочин".

Његова светост истакао је да Срби морају да опросте и моле се Богу да "браћи римокатолицима" подари оно што им је најпотребније - покајање.

Патријарх српски рекао је да "браћа римокатолици морају и треба да знају да један народ на темељима злочина не може да очекује ништа добро".

"Зато не размишљамо о освети. То препуштамо праведном Богу и суду Божијем. Да поднесемо као хришћани онако као што је поднео мученик Вукашин када је мирно ишао на клање и рекао жДијете, само ти ради свој посаож", навео је патријарх Иринеј.

Српски патријарх позвао је Србе да се моле Богу да им подари мир и слогу истичући да је то молитва сваког православног хришћанина.

"Моја порука браћи католицима је да своју паству уче Јеванђељу, Христу, Христовој љубави и етици. Није Хришћанство филозофирање нити уздизање своје нације изнад вере и побожности", поручио је патријарх Иринеј.

"Нека Господ прими душе невино пострадалог народа - углавном жена стараца и деце и многих и многих невиних жртава и нека би Господ нашим суседима дао свест о свему томе и покајање за оно што су чинили са молбом свих нас да се то никад не понови. Нека је помен на наше страдалнике лишене својих домова и иметка, нека им да духовне снаге да то издрже препуштајући Богу правду", поручио је патријарх Иринеј.

Обиљежавању Дана сјећања у новосадском насељу Ветерник присуствује око 30.000 људи.

Меморијална манифестација почела је парастосом који је служио патријарх Иринеј, а затим су инторниране и Свечана пјесма Републике Српске и Химна Србије "Боже правде", а скупу се обратила и Бранка Максимовић која је у избјегличкој колони у августу 1995. године стигла у Србију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана