Пасош чека 36.000 људи, рокови цуре

Горан Маунага
Пасош чека 36.000 људи, рокови цуре

Бањалука - Страх да ће доћи до блокаде у издавању пасоша натјерао је грађане на шалтере, а на путну исправу тренутно чека више од 36.000 становника БиХ.

Нови добављач пасошких књижица још није изабран иако уговор са тренутним добављачем, компанијом "Милбауер", истиче за пет дана. Ако избор новог добављача не буде обављен до 21. марта, нове пасоше неће моћи добити ни они чији захтјев не буде ријешен до тада, нити ће бити примани нови захтјеви за издавање путне исправе.

Вршилац дужности директора Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ (IDDEEA) Радивоје Трбић каже да процедура издавања пасоша почиње подношењем захтјева за издавање пасоша надлежном министарству унутрашњих послова. Захтјев потом стиже у IDDEEA, а она га просљеђује својој канцеларији у компанији која је задужена за израду пасошких књижица.

- Они тада изврше претперсонализацију и шаљу на израду пасошке књижице. Кад пасош буде израђен, достављају га у IDDEEA гдје буде извршена персонализација, односно уношење персоналних података који не смију бити нигдје изван агенције. Након тога ми вршимо контролу и ако је све у реду, готове пасоше враћамо МУП-овима - каже Трбић.

Додаје да је у процедури тренутно 36.440 захтјева за издавање пасоша, што је више него двоструко већи број од уобичајеног.

- За 177 захтјева је прекорачен рок од 30 дана за издавање, али највише три дана. Немам податке да ли штампање пасоша касни због израде, јер је то тешко рећи због чињенице да пасоши често у МУП-овима стоје на провјери, а рок од 30 дана се рачуна откад је грађанин предао захтјев. Захтјев у МУП-у може да из процедуралних разлога стоји понекад и дуже од десет дана прије него што га пошаљу нама. Тако се деси да ми имамо повећану производњу, а скраћен рок - рекао је Трбић.

Службеници IDDEEA у садашњој опсадној ситуацији дају све од себе како би све било урађено у складу са законом и роковима.

- И IDDEEA и компанија "Милбауер" имају додатни посао ангажовања људских ресурса и машина. То мора бити прилагођено већем обиму посла и набавке материјала, јер се ради о непланираним количинама. За сада стижемо да све урадимо у законским оквирима - каже Трбић.

Раст броја захтјева за пасошима објашњава забринутошћу грађана да би послије 21. марта, кад истиче споразум са "Милбауером", могли остати без пасоша.

- Увјерен сам да се то ипак неће десити. Штампање пасошких књижица од поноћи 21. марта, кад истиче споразум са компанијом "Милбауер", наручиваћемо од новоизабраног добављача. Увјерен сам да ће бити тако. Процедура избора још је у току, а понуде су доставиле двије фирме - каже Трбић.

Нови добављач требало је да буде изабран још крајем прошле године, али су два тендера пропала због процедуралних грешака и жалби француске фирме "Џемалто". "Џемалто" се жалио и на трећи тендер који је IDDEEA расписала 20. фебруара, али је повукао жалбу.

Иначе, за разлику од претходних седмица, јуче није било већих гужви на шалтерима на којима грађани предају захтјеве за пасоше.

Понуде

IDDEEA је одмах након добијања закључка Канцеларије за разматрање жалби да обустављају поступак на основу жалбе "Џемалта", наставила поступак набавке пасошких књижица у складу са Законом о јавним набавкама. Утврђено је да услове за наставак поступка испуњавају компаније "Гарсу пасаулис" из Литваније и "Милбауер" из Бањалуке. Иако је процедура настављена 8. марта, добављач још није изабран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана