Папи стижу пријетње од Исламске државе

Горан Маунага
Папи стижу пријетње од Исламске државе

Сарајево - Шеф ватиканске безбједносне службе Доменико Ђани изјавио је јуче у Сарајеву да постоје пријетње Исламске државе папи Фрањи, због чега су безбједносне службе у БиХ већ у акцији како би његова посјета протекла без најмањег инцидента.

- Папа Фрањо и Света столица нису добили директне пријетње, али постоје сазнања о пријетњама које долазе од Исламске државе - истакао је Ђани током састанка у папинској нунцијатури у Сарајеву са представницима Католичке цркве у БиХ и домаћих правосудних и безбједносних институција.

У Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ казали су "Гласу Српске" да је пријетња папи Фрањи од терориста Исламске државе константна, без обзира на то гдје се он налази.

- Већ је почело предузимање потребних мјера у вези с тим и са најављеним доласком папе Фрање у Сарајево 6. јуна - казали су у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ.

Четворочлана ватиканска делегација стигла је у Сарајево у недјељу припремајући терен за посјету папе Фрање. Осим састанака са највишим црквеним и представницима институција, обишли су сва мјеста која би папа Фрањо требало да посјети током боравка у Сарајеву.

С Ђанијем се јуче састао и главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић, а главна тема разговора био је безбједносни аспект посјете папе Фрање. Ватикански званичник је исказао подршку и повјерење Тужилаштву и полицијским и безбједносним агенцијама у БиХ које ће у координацији са безбједносном службом Ватикана обезбјеђивати папу Фрању. Салиховић је истакао да ће Тужилаштво БиХ, заједно са Дирекцијом за координацију полицијских тијела, предузети све активности да би обезбјеђење било на највишем нивоу. ...

.

 

Опширније о овој теми прочитајте у штампаном или електрпнском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана