Пандемија изазвала поремећаје на тржишту: Промет преполовљен, озбиљан мањак у буџету

Милијана Латиновић
Пандемија изазвала поремећаје на тржишту: Промет преполовљен, озбиљан мањак у буџету

БАЊАЛУКА - Пандемија вируса корона је готово преполовила промет преко фискалних каса у Републици Српској, који је за четрдесетак дана од увођења првих мјера пао за чак 391,9 милиона марака, потврђено је “Гласу Српске”.


Према подацима Пореске управе РС укупан промет преко фискалних каса у Српској у периоду од 16. марта, када су уведене прве мјере у борби против ширења вируса корона у РС, па до 26. априла ове године, када је почело постепено ублажавање мјера и омогућен рад одређених услужних дјелатности и продавница, износио је 545,2 милиона марака, што је за 391,9 милиона марака мање у односу на исти период прошле године, када је износио 937,12 милиона КМ.

Економисти истичу да су ови подаци јасан показатељ да је пандемија изазвала озбиљне поремећаје на тржишту и смањила укупну потрошњу становништва у Српској, јер је у периоду од 16. марта био забрањен или ограничен рад одређеним дјелатностима, а што је довело до знатног пада промета.

- Подаци о паду промета су фрапантни и показују колико је ова криза утицала на пословање свих субјеката у Српској, али и на животни стандард грађана. Потрошња је смањена, а због тога ће бити смањен и прилив у буџет по основу ПДВ-а, пореза на добит, доприноса за раднике који су отпуштени, укратко ово ће бити огроман удар на буџет - рекао је за “Глас Српске” члан Удружења економиста РС SWOT Предраг Дудуковић.

Подсјетио је да је у протеклој години Српска биљежила позитивне резултате када је ријеч о приливу средстава у буџет те да је пандемија тај тренд напрасно прекинула. Тврди да ће посљедице бити веома озбиљне, не само по буџет већ комплетну економску ситуацију Републике.

- Иако ће скоро сви привредни субјекти од идуће седмице почети да раде, неће бити промет као некада, јер је у међувремену пала куповна моћ становништва, многи радници нису добили пуне плате, већ само минималац, тако да ће потрошња и даље бити смањена, без обзира на могућност рада - истакао је Дудуковић, појаснивши да услови рада неће омогућавати да буде остварен промет какав би требало да буде.

Он је додао да ће све ово довести Српску до нових задужења.

- Да би Влада могла измиривати све обавезе по основу пензија, здравствене заштите и свега осталог, сигурно ће се морати ићи у додатна задужења, што није добро - упозорава Дудуковић и додаје да криза сигурно неће бити превазиђена до краја ове године па чак и добрим дијелом у идућој години.

Заштитници потрошача кажу да је промет смањен, упркос чињеници да су грађани у првим седмицама ограничења рада трговачких дјелатности похрлили у продавнице и правили кућне залихе.

- Није чудно што је промет пао, јер већина радњи није радила, а кретање грађана је било ограничено. Међутим, тек сада ће бити видљиве посљедице кризе. Фебруарске плате су исплаћене, радило се и петнаестак дана у марту па су људи добили плате и може се рећи да су имали шта да потроше. Проблеми тек слиједе, јер многи за април неће добити ни марку више од минималца и сигурно је да ће куповати само оно што им је пријеко потребно - рекао је предсједник Удружења потрошача “Звоно” из Бијељине Јован Василић.

Заустављене инвестиције

Предраг Дудуковић каже да је вирус корона зауставио и инвестиције.

- Станоградња у Српској била је у експанзији у претходном периоду, али и они који су планирали да купују станове одустају и чекају да виде шта ће се дешавати. Неизвјесност је главни разлог због којег се све те инвестиције пролонгирају - рекао је Дудуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана