Отписано 70,25 милиона дуга

Ведрана Кулага
Отписано 70,25 милиона дуга

Бањалука - Пореска управа РС отписала је лани 70,25 милиона КМ дуга за порез и доприносе који се односи на предузећа у којима је покренут стечај и гдје је дошло до застаре потраживања.

Подаци о отпису потраживања у 2017. години објелодањени су у извјештају о финансијским извјештајима и усклађености Пореске управе који је објавила Главна служба за ревизију јавног сектора РС. Ревизори су порезницима дали мишљење са резервом због уоченог непоштовања прописа у појединим случајевима.

Вишемилионска потраживања предузећа отписивана су лани на основу рјешења која настају када стечајни судија закључи поступак и рјешења о ненаплативости на основу застаре потраживања.

Стечајни поступак у којем се Пореска управа РС појављује као повјерилац прошле године је отворен у 117 пореских обвезника. Пореска управа је у тим поступцима пријавила 12,77 милиона марака потраживања, а призната су у износу од 7,94 милиона.

Ревизори су се, осим на отписани дуг, осврнули и на одгоду плаћања пореског дуга. На адресу Министарства финансија захтјеве за одгоду доставила су 264 предузећа са укупним дугом од 167,23 милиона. Зелено свјетло су добила 103 захтјева којима је обухваћен дуг од 50,34 милиона.

Ревизори су навели да је на основу закључака Владе РС министар донио шест рјешења о одгођеном плаћању у износу од 16,02 милиона без обезбјеђења пореског дуга како је прописано законом.

Пореска управа је, с друге стране, лани донијела 88 рјешења о одгоди плаћања обавеза у износу од 1,22 милиона КМ, док су у истом периоду укинута 63 рјешења за дуг од око 740.000 марака.

-  Поједини порески дужници, о чијем захтјеву је одлучивао директор Пореске управе, као средство обезбјеђења пореског дуга доставили су бјанко мјенице иако законом није прописано обезбјеђење дуга тим путем. Утврђено је и да су неки остварили право на одгађање дуга више пута којим је обухваћен и нови дуг, а да не измирују обавезе утврђене претходним рјешењем - наведено је у ревизорском извјештају.

Ревизори су подсјетили да Пореска управа прати извршење рјешења којим је одобрено одгођено плаћање дуговања и обавјештава Министарство финансија уколико утврди да се обвезник не придржава услова и рокова из рјешења министра.

- Министар за поједине обвезнике није укинуо рјешења о одгођеном плаћању пореских обавеза послије пријема обавјештења. То се највећим дијелом односи на јавне здравствене установе, чије су обавезе мировале до краја јуна 2017. уз обавезу редовног плаћања текућих обавеза за порезе и доприносе - утврдили су ревизори.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија јуче није одговарао на телефонске позиве, као ни директорица Пореске управе Зора Видовић.

Пореска управа лани је имала на располагању 27,08 милиона КМ, а највише новца је дато за лична примања и коришћење робе и услуга.

Спорне плате и путовања

Ревизори су анализом финансијских извјештаја Пореске управе РС дошли до закључка да се обрачун плата начелницима одјељења у статусу намјештеника још врши по коефицијенту, 18 што није у складу са одредбама закона које дефинишу коефицијент 15.

Став ревизора је да је било мањкавости приликом заснивања радног односа са приправницима, али и на основу дневница за службена путовања јер налози нису испуњавани како је предвиђено. Ревизори су закључили и да Правилник о јавним набавкама у Пореској управи од марта 2017. године није усклађен са Законом о јавним набавкама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана