ОТКРИВАМО: „Београдски план“ унапређења рада “Аеродрома Републике Српске”

Маријана Миљић Бјеловук
ОТКРИВАМО: „Београдски план“ унапређења рада “Аеродрома Републике Српске”

БАЊАЛУКА - Предузеће “Аеродроми РС” (АРС) треба више да ради на повећању властитих прихода, а у првом реду фокус са нискобуџетних авио-компанија морају пребацити на високобуџетне, од којих ће имати користи.

Навели су то стручњаци са београдског аеродрома “Никола Тесла” у свом приједлогу шта је потребно урадити да би једини аеродром у РС стао на здраве ноге и почео да биљежи запажене резултате. Тај приједлог београдског аеродрома прије десетак дана стигао је на адресу Министарства саобраћаја и веза РС.

- У том документу наведено је да “Аеродроми РС” треба да доведу високобуџетне авио-компаније, јер од нискобуџетних немају неке користи. Те нискобуџетне путници углавном користе, а предузеће мора проналазити начине како да заради новац од путника који долазе и одлазе из Маховљана - казао је извор “Гласа” из Министарства саобраћаја и веза.

Додаје да “Аеродроми” тренутно једино остварују приход од паркинга те од услуга које пружају у кафићу и ресторану који се налази у склопу зграде у Маховљанима.

- Они морају проширити своје капацитете да би могли направити фри-шоп те увести неке додатне садржаје за путнике који користе нискобуџетне компаније. Евидентно је и да би без субвенција са републичког буџета “Аеродроми РС” тешко могли опстати. Доста смо ми тога знали што су они написали, јер смо у више наврата наглашавали да предузеће мора да више ради на убирању властитих прихода - казао је извор из Министарства саобраћаја.

Наглашава и да пословање јединог аеродрома у РС оптерећују дугови према добављачима, али и они за кредит за којим је посегнуто прије пет година, а који је требало да буде утрошен за набавку опреме и проширење зграде АРС-а.

- Они из властитих прихода не могу измирити све обавезе. Од властитог прихода једино могу да највећим дијелом исплате плате радницима. Дакле немају новца за обавезе према добављачима и за кредит - казао је извор “Гласа”.

Наглашава да након свих анализа Министарство саобраћаја, односно Влада РС треба да донесе одлуку како уопште помоћи “Аеродромима”.

- Нико и не може дати под концесију аеродром који није баш на врхунцу свог рада. Предузеће биљежи раст броја путника, а приход су са друге стране занемарљиви. Потребно је проширити зграду, обезбиједити додатне просторе за изнајмљивање, закуп и рекламе, односно омогућити све оно на основу чега ће бити убиран новац. Неће концесионар узети објекат који ето само тако некако егзистира - закључио је наш извор.

Министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић прије десетак дана је у интервјуу “Гласу” рекао да београдски аеродром са својим искуством и знањем може да помогне у моделирању и припреми домаћег аеродрома за евентуалну концесију или нешто друго. Тада је и навео да је добио приједлог виђења од београдског аеродрома, али о више детаља није могао тада да говори.

Директорица АРС-а Наталија Тривић јуче није одговарала на наше позиве, тако да нисмо успјели добити коментар о стању у том јавном предузећу, али и да ли и шта раде када је ријеч о успостављању сарадње са високобуџетним авио-компанијама. Предузеће АРС прошлу годину завршило је са губитком од 583.726 КМ, али је исте године истовремено забиљежен рекордан број авионских летова и путника из Маховљана.

Французи

Предузеће “Аеродроми РС” и Владу РС су недавно посјетили представници француске компаније “Ванси аеродроми”, а тада су поједини медији пренијели информацију да је та компанија заинтересована да узме под концесију АРС. Међутим Недељко Чубриловић је рекао да након тог састанка нису поново разговарали са представницима француске компаније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана