Оштрије мјере у Аустрији утичу на планове великог броја исељеника из Српске: Са славе у карантин

Вељко Зељковић
Оштрије мјере у Аустрији утичу на планове великог броја исељеника из Српске: Са славе у карантин

БЕЧ - Нове епидемиолошке мјере за сузбијање вируса корона, које је влада Аустрије најавила да ће бити уведене од 20. децембра до 10. јануара, а које предвиђају и боравак у десетодневном карантину, највјероватније ће одвратити велики број грађана Српске и држављана Аустрије српског поријекла да током божићних и новогодишњих празника крену пут Српске или Србије.

Каже ово за “Глас Српске” шеф Представништва РС у Аустрији Младен Филиповић, коментаришући посљедњу одлуку владе Аустрије да у поменутом периоду пооштри мјере за повратак свим онима који се одлуче да предстојеће зимске празнике или одмор проведу ван ове земље.

- Власти желе да спријече даље ширење вируса, а поготово у вријеме предстојећих празника, када велики број људи, а међу њима и Срба, планира да отпутује негдје, да ли у родни град, посјети родбину или томе слично. Вјерујем да ће ове нове мјере одвратити велики број наших људи да одустану од доласка у Српску, али и Србију, јер они који се ипак одлуче на такав пут мораће приликом повратка у десетодневни карантин, а тест на вирус корона ће им бити признат тек након пет дана проведених у изолацији - каже Филиповић.

Према његовим ријечима, особе које се одлуче да ипак путују у отаџбину могле би да се доведу у веома незгодну и компликовану позицију, јер би морали да прилагоде дужину боравка слободним данима које су добили на послу, али уз узимање у обзир и обавезног десетодневног карантина, односно најмање пет дана изолације уз скупи ПЦР тест који би морали да ураде у Аустрији.

- Аустријанци су такви да боравак у карантину за њих неће бити оправдање за недолазак на посао послије истека слободних дана. Уколико не буду могли да се на вријеме јаве на посао, пријети им отказ - објаснио је шеф представништва Српске.

Иначе, канцелар Себастијан Курц објаснио је да ће се нове мјере односити на све оне који за вријеме католичког и православног Божића намјеравају да отпутују ван земље. Како је рекао, “нормалан” повратак биће омогућен само онима који се буду враћали из држава које имају мање од 100 новозаражених на 100.000 становника, а што тренутно ниједна европска земља не испуњава.

Курц је овом приликом признао да ће ове нове мјере највјероватније највише погодити “повратнике” са западног Балкана и Турске, одакле су поријеклом највеће мигрантске заједнице.

- Скоро 30 процената пораста новообољелих од љета се односи на оне који су се враћали у Аустрију са путовања. Од тога чак 72 одсто људи који су се враћали из земаља западног Балкана. Ову мјеру не треба схватити као замјерку комшијама, већ као реалност - рекао је Курц, наглашавајући да још једна експлозија бројева послије празника не долази у обзир.

“Ослобађање”

Особе које се врате из земаља које важе као ризичне, моћи ће, према новим мјерама аустријске владе, да се “ослободе” десетодневног карантина негативним ПЦР тестом, али најраније након пет дана изолације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана