Оштрије казне за монструме пред посланицима до краја године

Дарко Момић
Оштрије казне за монструме пред посланицима до краја године

Бањалука - Министар правде БиХ Јосип Грубеша најавио је да би казнена политика за најбруталније извршена кривична дјела учињена против дјеце, жена и старих попут недавног убиства деветнаестогодишње Лане Биједић у Љубушком ускоро могла бити пооштрена.

Грубеша је потврдио и да је формирао радну групу састављену од стручњака у чијој је надлежности измјена Кривичног закона БиХ ради пооштравања казни за монструозна кривична дјела. Из Републике Српске му поручују да је иницијатива добра, али да је у Српској одавно формирана радна група са тим задатком.

Помоћник министра правде РС Слободан Зец објашњава за “Глас Српске” да се у Српској увелико ради на измјенама Кривичног законика и да би до краја ове године нацрт могао да се нађе у парламентарној процедури.

- Та радна група о којој говори министар Грубеша формирана је за измјене Кривичног закона и Закона о кривичном поступку БиХ, а кривична дјела учињена против дјеце, жена и старих о којима говори у искључивој су надлежности ентитета и нису третирана КЗ-ом БиХ. Ми смо већ почетком ове године формирали радну групу од представника правосудне и академске заједнице која ради на измјенама нашег КЗ-а - објашњава Зец.

Према његовим ријечима, већ су креирана одређена рјешења када је ријеч о кривичним дјелима учињеним против дјеце и полног интегритета, а нацрт измјена КЗ РС и ЗКП-а могао би до краја године да се нађе пред посланицима.

- Република Српска прати трендове из региона када је у питању пооштравање кривичног законодавства и корак смо испред свих у БиХ. Грубешина препорука је добра за колеге у ФБиХ за које се надамо да ће кренути нашим стопама и пооштрити казнене мјере за кривична дјела о којима говори министар правде БиХ - каже Зец.

Бањалучки адвокат Александар Јокић подржава пооштравање законодавства када је ријеч о извршиоцима најмонструознијих кривичних дјела, истичући да посљедњу ријеч свакако треба дати струка.

- Када се ради о кривичним дјелима против полног интегритета у која спадају силовање и обљуба над немоћним лицем, КЗ предвиђа да се у случају да наступи смрт усљед извршења тих кривичних дјела изриче казна затвора од најмање десет година. Али када је ријеч о кривичним дјелима сексуалног злостављања и искориштавања дјетета, КЗ каже да ће се онај ко изврши обљубу или с њом изједначену полну радњу са дјететом млађим од петнаест година казнити казном од двије до десет година, а ако је наступила смрт дјетета, казном од најмање десет година или казном дуготрајног затвора - објашњава Јокић.

Према томе, наставља он, ако се жели додатно пооштрити казнена политика, онда је могуће само повећати казну дуготрајног затвора са садашњих 45 на рецимо 50 или више година или увести казну доживотног затвора.

- О томе би ипак требало спровести озбиљну стручну расправу и сучелити аргументе за и против - каже Јокић.

Он додаје да су код нас на срећу ријетки случајеви монструозних дјела, али да се, нажалост, за кривична дјела против полног интегритета ријетко изричу максималне прописане казне.

Судови

Министар правде БиХ Јосип Грубеша прецизирао је да су кривична дјела учињена против дјеце, жена и старих у надлежности ентитетских судова.

- Надамо се да ће представници ентитетских министарстава правде прихватити иницијативу и својим министрима предложити пооштравање казнене политике за та кривична дјела - рекао је Грубеша.

Он је додао да се гријешило јер су судови обично доносили пресуде које су биле ближе законском минимуму, него законском максимуму и позвао судије да буду храбрије приликом изрицања казни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана