Оснивање компаније 11 пута скупље у БиХ него у Србији

Драгана Орловић
Оснивање компаније 11 пута скупље у БиХ него у Србији

БАЊАЛУКА - Отварање компаније на подручју БиХ кошта 11 пута више него у Србији и Црној Гори, а потребно је и далеко више папирологије и времена да би се отпочело пословање у односу на регион, као и поједине земље Европске уније.

Показао је ово извјештај “Анализа баријера развоја предузетништва у БиХ”, објављен у оквиру пројекта Бољом управом до бржег економског раста, који подржава влада Норвешке, а спроводи Развојни програм УНДП-а.

Тако трошкови оснивања компаније, како показује ова анализа, у БиХ износе 2.300 марака, док су у Србији 200, а у Црној Гори 180 марака.

И листа процедура које су потребне за оснивање компанија код нас је доста дужа него у региону па их је тако у БиХ укупно 11, у Србији седам, Црној Гори осам, а тек три процедуре на подручју Словеније.

Губимо трку изгледа и са временом, што потврђује податак да је у пословном амбијенту БиХ минимално два мјесеца потребно за оснивање компаније, а у Србији тек седам дана, у Словенији осам, Црној Гори 12 дана и у Аустрији 22 дана.

- БиХ је земља пред којом се налази задатак креирања бољег пословног амбијента с циљем повећања броја, како домаћих тако и иностраних компанија. То за собом повлачи читав сет предуслова, од којих је најважнији измјена законодавног оквира - наведено је у овом извјештају.

Процедуре за оснивање компаније оптерећене су, како је истакнуто, јаком администарцијом и недостатком информисаности.

- Неопходне су мјере које би растеретиле постојећу администрацију, да би се, на примјер, створила могућност онлајн регистрације пословања, што би скратило и вријеме и папирологију за оснивање. На првом мјесту потребно је и увезивање институција у централни регистар, као и дигитализација архивске грађе. Осим тога БиХ недостаје креирање културе издвајања за предузетништво, као и корекција закона о доприносима - нека су од мишљења и препорука стручњака УНДП-а у БиХ, који су радили ову анализу.

Као један од проблема на који је указано, а који се јавља не само приликом регистрације, већ и током самог пословања, евидентирана је недовољна информисаност у погледу законских процедура, као и њених евентуалних измјена.

- Испитани предузетници, иако се ослањају на знање рачуноводствених агенција, врло често не могу добити неопходне информације или добију погрешне. Зато законодавна власт у БиХ мора повећати видљивост тих података кроз креирање и имплементацију централизованог система информација, као система који би на једном мјесту - онлајн прикупљао и информисао све предузетнике - истакнуто је у овој анализи.

Члан Удружења економиста РС SWOT Марко Ђого каже да је у БиХ много компликовано покренути сопствени бизнис и компанију.

- Прича о једношалтерском систему једноставно не “пије воде”. То у пракси није заживјело и заиста је тешко покренути бизнис у БиХ, а још теже га је касније одржати - истакао је Ђого.

Према његовим ријечима, реформе у БиХ већ дуже вријеме стагнирају, док је Србија, на примјер, направила огроман помак напријед.

- БиХ и даље остаје једна од задњих земаља у Европи која са неким базичним реформама касни десетак година - сматра Ђого и додаје да имамо превелику јавну администрацију, која оптерећује пословну заједницу и да би то питање требало ријешити, уколико желимо стране инвеститоре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана