Омогућити блокаду веб страница које подстрекавају на тероризам

Срна
Омогућити блокаду веб страница које подстрекавају на тероризам

Сарајево - Министарство безбједности БиХ ради на томе да се омогући блокада, на територији БиХ, веб страница које подстрекавају на мржњу, радикализам и насилничко понашање, као и на тероризам, рекао је Срни портпарол Министарства безбједности БиХ Адмир Малагић. Он је истакао да је Стратегијом за превенцију и борбу против тероризма као једна од мјера предвиђено и прављење "црне листе" таквих веб страница.

Малагић је на питање о писањима веб портала "Вијести умета" и сличним сајтовима којима се пружа подршка терористичким активностима "Исламске државе", истакао да је Министарство безбједности БиХ препознало проблем са таквим страницама које подстрекавају мржњу, говор мржње, радикализам и насилничко понашање, као и на тероризам.


"Изазов је што се адиминистратори спорних веб страница, а и домени, врло често налазе ван БиХ", рекао је он.

Малагић је појасно да је због тога Стратегијом предвиђено да се у сарадњи са
Регулаторном агенцијом за комуникације БиХ развију посебне процедуре успостављања интерних или других контролора за надзор над садржајем критичних и веб страница које подстрекавају на тероризам и радикализам, као и санкције за провајдере који не поштују упутства ових контролора.

"То би у суштини значило блокаду тих страница и садржаја на територији БиХ. И управо се ради на томе", додао је Малагић.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић изјавио је да Министарство безбједности БиХ заједно са партнерским институцијама, у складу са Стратегијом борбе против тероризма, врши одређене активности у вези са порталима са недозвољеним или незаконитим садржајем.

Интернет портал на бошњачком језику "Вијести умета", који подржава "Исламску државу" величао је терористичке нападе у Паризу, уз поруку да ће ускоро тећи крв улицама цијеле Европе.

У најновијем тексту објављеном на овом порталу у обраћању, како наводе,
"/не/безбједносним/ агенцијама БиХ", пише да је "Босна преливена крвљу муџахедина који су се борили да успоставе шеријат" и да "та крв није узалуд проливена и да је дала своје плодове".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана