Окончана јавна расправа о КЗРС: Букејловић затрпан примједбама

Маријана Миљић Бјеловук
Окончана јавна расправа о КЗРС: Букејловић затрпан примједбама

БАЊАЛУКА - Примједбе на нацрт Кривичног законика РС (КЗРС) пристижу на адресу Министарства правде и након завршених јавних расправа, а медијска заједница и даље призива глас разума, јер би криминализација клевете и увреде угушила слободу говора у Српској.

Министарство правде РС  је од 5. до 17. маја одржало четири јавне расправе о Нацрту измјена КЗРС и то у Бањалуци, Источном Сарајеву, Бијељини и Требињу. На јавну расправу позивали су, тврде, предсједнике судова, тужиоце, адвокате те представнике медија, научне и стручне институције те друга правна и физичка лица који су, како наводе, могли да изнесу мишљења, коментаре и сугестије на усвојени нацрт КЗРС у републичком парламенту. 

- Министарству правде за вријеме јавне расправе, али и након тога пристигао је велики број примједаба и сугестија на утврђени нацрт поменутог закона. Тренутно састављамо извјештај о спроведеним јавним расправама. Након сагледавања примједаба и сугестија саставићемо текст приједлога закона који ћемо упутити у даљу процедуру - казали су “Гласу” у Министарству правде на чијем челу је Милош Букејловић. 

У том ресору нису одговорили на питања на шта су се углавном односиле примједбе, односно на које одредбе, као ни када би се закон у форми приједлога оквирно могао наћи поново пред посланицима. Медијска заједница од тренутка усвајања у форми нацрта поменутог закона упозорава на штетност појединих његових одредаба, а на то су указали и на јавним расправама у четири града.

- На јавним расправама нисмо стекли утисак да ће наше примједбе бити уважене, као ни оне представника академске заједнице. Остајемо при томе да је ријеч о закону који није добар и да га треба дорадити. Чекамо идући корак предлагача како бисмо видјели хоће ли штетне одредбе на које смо указивали завршити и у форми приједлога. Након тога одлучићемо шта даље - рекао је “Гласу” предсједник Скупштине Удружења новинара РС Бранимир Ђуричић.

Нагласио је да, према мишљењу Удружења новинара које је учествовало на готово свим јавним расправама, ништа не иде у добром правцу када је ријеч о поменутом закону.

- Поновили смо предлагачу закона наше примједбе. Текст нацрта закона преурањено је упућен у НСРС без консултација са Удружењем новинара РС. Са садржајем измјена не можемо бити задовољни. Према томе акту, новинар ће бити одговоран и ако пренесе истиниту чињеницу, а ако се друга страна осјећа повријеђеном. Дакле, новинар ће бити одговоран за све што изговори његов саговорник, што је крајње недопустиво. Шта да радимо? Онда више нећемо ни позивати никога у госте већ ћемо само преносити одредбе из “Службеног гласника” и временску прогнозу - навео је Ђуричић. 

Нагласио је да  усвојеним нацртом измјена КЗРС неће бити кажњавани само лоши новинари већ ће и они добрим отупјети оштрицу и биће уведени у зону калкулације, јер неће смјети ризиковати због превисоких казни.

- Шта ће јавност добити ако се повуку и они добри новинари, а за чији рад до сада није стигла нити једна примједба - упитао је за крај Ђуричић.

Један дио медијске заједнице није учествовао на јавним расправама, већ су само на почетку истих предали захтјев да спорне одредбе тога акта буду повучене из даље процедуре. 

Казне

Влада РС усвојила је почетком марта нацрт измјенама Кривичног законика РС којима је уведено ново кривично дјело против части и угледа за које су, ако се докаже у поступку, предвиђене казне од 5.000 до 120.000 марака.  Само 20 дана касније акт у предложеном облику усвојио је и републички парламент.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана