Огромна штета за РС због суспензије Јужног тока

В. Кулага, С. Шурлан
Огромна штета за РС због суспензије Јужног тока

БАЊАЛУКА - Вијест о обустављању изградње гасовода "Јужни ток" је драматична и надам се да то није трајна одлука, јер би претрпјели велику штету због тога, изјавио је јуче предсједник РС Милорад Додик.

Он је казао да је РС планирала да са "Јужним током" ријеши два важна питања - снабдијевање гасом становништва и привреде и изградњу двије термоелектране на гас.

Посљедице за РС

- Ово је огроман проблем за РС, јер губимо инвестиције које досежу више од двије милијарде евра. Ми ћемо наставити припреме за изградњу "Јужног тока" јер вјерујемо да ће се то догодити и да је ово привремена одлука - рекао је Додик.

Изјава руског предсједника Владимира Путина да је "Јужни ток" мртав подигла је на ноге цијелу Европу, а посебну забринутост изазвала је у земљама којима гасовод треба да прође укључујући и РС.

- Русија не може да настави с пројектом изградње гасовода "Јужни ток", јер се Европска унија томе противи. Ако Европа не жели да спроведе тај пројекат, онда он неће ни бити спроведен - рекао је Путин.

Додик је изразио наду да ће неспоразуми на релацији Брисел-Москва бити ријешени и да ће пројекат "Јужни ток" бити настављен.

- Вјерујем да то није трајно донесена одлука. Знам да је већ много новца уложено у "Јужни ток" и тај новац не би требало да буде изгубљен - истакао је Додик.

Он је истакао да није фер то што ради ЕУ у вези са "Јужним током".

- Наравно да разумијем шта су стратешки интереси и да је ово дио борбе запада и Русије у вези са Украјином, али на исти начин је изграђен "Сјеверни ток". Да ли то значи да неко у развијеној Европи може да буде привилегован и да има гас, а да га ми овдје немамо - истакао је Додик.

Члан Предсједништва БиХ Драган Човић рекао је да је БиХ превише мала да би утицала на било какве односе на глобалној политичкој сцени.

- Лако се  постане колатерална жртва. За БиХ је штета да било који пројекат буде изгубљен, јер реализација тих пројеката подиже ниво квалитета живота. Штета је за све у БиХ без обзира куда је гасовод требао ићи. Нажалост ми на то ми не можемо да утичемо - рекао је Човић.

Директор предузећа "Гас Рес" Слободан Пухалац изјавио је да опструкције гасовода "Јужни ток" трају скоро двије године на разним нивоима и без објективног разлога.

- Шта је суштина? Ако је "Гаспром" са садашњим капацитетима ушао у десет највећих енергетских компанија у свијету, онда је основ опструкцијама нова, скоро удвостручена, економска моћ у вези са изградњом и експлоатацијом "Јужног тока". Одлука "Гаспрома" да заустави реализацију тог пројекта је логичан одговор на опструкције које осим политичких немају ниједан разуман аргумент - казао је Пухалац.

Додао је да је неспорна чињеница да ће доћи до застоја у реализацији пројекта.

- Са закључцима и претпоставкама не треба журити, јер ће се за све проблеме изналазити рационална рјешења. Наше је мишљење да је застој ограниченог трајања и да ће објективно интерес и економски разум у догледно вријеме активирати пројекат - казао је Пухалац.

Први човјек "Гас реса", предузећа које је Влада РС основала за реализацију пројекта "Јужни ток" на територији Српске, каже да су донекле припремљени за овај потез руске стране, јер су имали више састанака са челницима "Гаспрома".

- Очекујући проблеме и евентуални застој ми смо интензивно радили на закључивању уговора о испоруци природног гаса са "Гаспром експортом". То је резултирало потписивањем основних услова испоруке природног гаса у РС и у току мјесеца очекујемо потпис уговора - закључио је Пухалац и додао да је РС пројекат прикључења на гасовод "Јужни ток" и изградњу термоенергетских објеката ставила у национални приоритет и спровела све неопходне мјере за реализацију пројекта.

Стручњак за енергетику Душан Богдановић је нагласио да је изградња крака гасовода "Јужни ток" кроз РС веома важан пројекат за Српску.

- Пројекат је био исплатив и носио је много добрих ствари, прије свега, економских јер је ријеч о великој инвестицији која је сама по себи гарантовала запошљавање, а касније и безбједност у снабдијевању гасом. То је сада све доведено у питање и сигурно је да ће остати велике посљедица и штета - казао је Богдановић.

Он истиче да је проблем настао на високом политичком нивоу на који РС ничим не може утицати.

 - То су шире игре. Америка хоће да угура на европско тржиште свој гас који је веома скуп, а посебно његов транспорт. Други разлог је да се Русија економски што више ослаби и трећи да се заустави продор Русије на овај дио Европе - рекао је Богдановић.

Извршни директор Удружења економиста РС "СЊОТ" Саша Грабовац сматра да би одустајање од "Јужног тока" имало велике посљедице у РС имајући у виду вриједност инвестиције, потенцијал за запошљавање и то да је пројекат саставни дио свих енергетских развојних стратегија.

- Ако се дефинитивно остваре руске најаве то би из темеља промијенило енергетску стратегију РС јер је у свим могућим планским документима било предвиђено снабдијевање тим енергентом - казао је Грабовац.

Србија и ЕУ

Суспензија "Јужног тока" била је топ тема и у Србији, а српски премијер Александар Вучић изјавио је да Србија плаћа цијену обрачуна великих сила.

- Србија није ничим допринела доношењу такве одлуке. Сигурно је да ми нисмо ништа криви - поручио је Вучић подсјетивши да су власти Србије шест-седам година уложиле у "Јужни ток" и да га се није одрицала ни под највећим притисцима.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је у Бриселу да би Русија и ЕУ требало да преиспитају ставове о "Јужном току", јер је ријеч о пројекту који је користан за обје стране.

- "Јужни ток" је неопходан Европи и неопходан и користан за Србију - рекао је Дачић.

Генерални директор "Србијагаса" и копредседавајући у компанији "Јужни ток Србија" Душан Бајатовић вјерује да ће "Јужни ток" бити изграђен и да ће се Русија и ЕУ постићи договор.

- За "Јужни ток" врата нису у потпуности затворена. Русија је само у овом тренутку пребацила лопту на терен ЕУ - рекао је Бајатовић подсјетивши да су представници Европске комисије за 9. децембар заказали састанак са земљама учесницама у "Јужном току" да би се та ситуација расправила.

 

Више реакција прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана