Одгођено поништавање Осмичине дипломе

Д. М.
Одгођено поништавање Осмичине дипломе

Бањалука - Просвјетна инспекција РС уважила је молбу ректора Универзитета за пословне студије Бањалука (УПС) Радована Клинцова да буде одгођено поступање по рјешењу инспектора којим је УПС-у наложено да поништи и огласи ништавном диплому директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Османа Мехмедагића Осмице, потврђено је за “Глас Српске” из Инспектората Републике Српске.

- Ректор Универзитета за пословне студије Радован Клинцов је путем адвоката изјавио жалбу на рјешење просвјетног инспектора и уједно поднио и молбу за одгађање извршења рјешења. Жалба је од стране првостепеног органа достављена на надлежно поступање другостепеном органу, односно Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво. На основу достављене молбе за одгађање извршења рјешења дозвољено је одгађање извршења рјешења просвјетног инспектора до окончања поступка по жалби који се води пред надлежним другостепеним органом - наведено је у одговору Инспектората РС на питања “Гласа Српске”.

У одговору се прецизира да је подношење жалбе, покретање другостепеног поступка и вођење управног спора дефинисано Законом о општем управном поступку, од чега на крају зависи и коначан исход инспекцијског поступка.

Дугогодишњи просвјетни инспектор објашњава да у рјешењима инспектора којима се наређује поништавање дипломе стоји да се оно мора извршити у року од осам дана и да жалба на рјешење не одгађа његово извршење.

- Међутим, пракса је да се увијек уважи молба којом се тражи да се диплома не проглашава ништавном у року од осам дана и да се одгоди извршење док другостепени орган, односно ресорно министарство не поступи по жалби. И у случају директора ОБА је урађено тако и није направљен никакав изузетак - објашњава наш извор.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана