Odgođeno poništavanje Osmičine diplome

D. M.
Odgođeno poništavanje Osmičine diplome

Banjaluka - Prosvjetna inspekcija RS uvažila je molbu rektora Univerziteta za poslovne studije Banjaluka (UPS) Radovana Klincova da bude odgođeno postupanje po rješenju inspektora kojim je UPS-u naloženo da poništi i oglasi ništavnom diplomu direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića Osmice, potvrđeno je za “Glas Srpske” iz Inspektorata Republike Srpske.

- Rektor Univerziteta za poslovne studije Radovan Klincov je putem advokata izjavio žalbu na rješenje prosvjetnog inspektora i ujedno podnio i molbu za odgađanje izvršenja rješenja. Žalba je od strane prvostepenog organa dostavljena na nadležno postupanje drugostepenom organu, odnosno Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo. Na osnovu dostavljene molbe za odgađanje izvršenja rješenja dozvoljeno je odgađanje izvršenja rješenja prosvjetnog inspektora do okončanja postupka po žalbi koji se vodi pred nadležnim drugostepenim organom - navedeno je u odgovoru Inspektorata RS na pitanja “Glasa Srpske”.

U odgovoru se precizira da je podnošenje žalbe, pokretanje drugostepenog postupka i vođenje upravnog spora definisano Zakonom o opštem upravnom postupku, od čega na kraju zavisi i konačan ishod inspekcijskog postupka.

Dugogodišnji prosvjetni inspektor objašnjava da u rješenjima inspektora kojima se naređuje poništavanje diplome stoji da se ono mora izvršiti u roku od osam dana i da žalba na rješenje ne odgađa njegovo izvršenje.

- Međutim, praksa je da se uvijek uvaži molba kojom se traži da se diploma ne proglašava ništavnom u roku od osam dana i da se odgodi izvršenje dok drugostepeni organ, odnosno resorno ministarstvo ne postupi po žalbi. I u slučaju direktora OBA je urađeno tako i nije napravljen nikakav izuzetak - objašnjava naš izvor.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana