Одбор за Доњу Градину Народне скупштине РС није одржао ниједну сједницу: Све стало због чекања идејног рјешења

Дарко Момић
Одбор за Доњу Градину Народне скупштине РС није одржао ниједну сједницу: Све стало због чекања идејног рјешења

БАЊАЛУКА - Одбор за Доњу Градину Народне скупштине Републике Српске чији је задатак да ради на што бржој реализацији изградње Меморијалног центра и уређењу Спомен-подручја Доња Градина није одржао ниједну сједницу у овом скупштинском сазиву.

Овај скупштински одбор формиран је 22. јуна 2016. године и његов пуни назив је Одбор за координацију са институцијама и организацијама у вези са изградњом Меморијалног центра “Градина” и праћење усвајања Декларације о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима у парламентима других држава. Тај одбор из прошлог сазива НСРС имао је неколико сједница, али одбор који је формиран послије општих избора 2018. године није одржао ниједну сједницу.

Његов предсједник и посланик СНСД-а Дражен Врховац каже да је основни разлог за неактивност одбора то што се више од двије године чека на израду идејног рјешења за Меморијални центар “Градина”.

- Мени као човјеку је жао што то све стоји, али једини разлог због кога се одбор не састаје је тај што је наш посао да прихватимо идејно рјешење, а оно још није готово. Због тога једноставно нема основа да се одбор састаје - каже Врховац.

С друге стране, посланик ДНС-а и члан овог одбора Дане Малешевић каже да је у периоду када је он био министар просвјете и културе РС изабрано идејно рјешење за Меморијални центар и упућено у даљу процедуру.

- Међутим, касније су се издешавале неке ствари и све је стало. Негдје почетком 2019. године била је прича да ће нека америчка институција да гради монументални споменик вриједан 100 милиона марака, али видимо да се ништа не дешава - каже Малешевић за наш лист.

Он упозорава на још једну озбиљну опасност која пријети уколико посао са изградњом Меморијалног центра и даље буде закочен.

- Владика пакрачко-славонски Јован био је у стручном жирију који је одабрао идејно рјешење. Он је упозоравао на то да пријети опасност да цијели тај простор и са једне и са друге стране Саве потпадне под заштиту УНЕСКО-а, а уколико се то деси онда су сасвим друге процедуре да би се нешто градило - каже Малешевић.

Ово питање је прије два мјесеца актуелизовао и члан одбора из ПДП-а Перица Бундало који је подсјетио да је у прољеће 2018. године усвојено идејно рјешење за изградњу и уређење Меморијалног центра, као и да су у буџету за 2019. године била предвиђена средства за израду пројекта у износу од 500.000 КМ.

- У априлу 2019. године сам добио одговор из Министарства просвјете и културе да ће бити формиране радне групе које ће дефинисати активности и задатке за израду новог идејног рјешења. Али од тада ништа није урађено и са зебњом се питам када ће бити направљен бар један значајан корак по том питању - каже Бундало за “Глас Српске”.

Он додаје да је једна од идеја била и да се у Доњој Градини подигне манастир и да монаштво преузме бригу о спомен-подручју, али истиче да је то била само сува идеја.

Државна церемонија обиљежавања Дана сјећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма биће одржана данас у 11 часова код Споменика жртвама геноцида у Другом свјетском рату у оквиру комплекса некадашњег нацистичког логора смрти “Старо сајмиште” на Новом Београду. Овај дан се обиљежава у спомен на 22. април 1945. године када је дошло до пробоја групе заточеника из усташког логора смрти Јасеновац - Доња Градина у НДХ.

Молитвено сјећање

Епископија пакрачко-славонска данас организује молитвено сјећање поводом 80 година од почетка страдања српског народа у Другом свјетском рату, као и поводом помена на 22. април 1945. године када је почео пробој посљедњих преживјелих логораша из усташког логора смрти Јасеновац - Доња Градина. Молитвено окупљање почеће у девет часова служењем литургије у Храму Светог пророка Илије у Млаки, а након тога у манастиру Светог Јована Крститеља у Јасеновцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана