Odbor za Donju Gradinu Narodne skupštine RS nije održao nijednu sjednicu: Sve stalo zbog čekanja idejnog rješenja

Darko Momić
Odbor za Donju Gradinu Narodne skupštine RS nije održao nijednu sjednicu: Sve stalo zbog čekanja idejnog rješenja

BANjALUKA - Odbor za Donju Gradinu Narodne skupštine Republike Srpske čiji je zadatak da radi na što bržoj realizaciji izgradnje Memorijalnog centra i uređenju Spomen-područja Donja Gradina nije održao nijednu sjednicu u ovom skupštinskom sazivu.

Ovaj skupštinski odbor formiran je 22. juna 2016. godine i njegov puni naziv je Odbor za koordinaciju sa institucijama i organizacijama u vezi sa izgradnjom Memorijalnog centra “Gradina” i praćenje usvajanja Deklaracije o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima u parlamentima drugih država. Taj odbor iz prošlog saziva NSRS imao je nekoliko sjednica, ali odbor koji je formiran poslije opštih izbora 2018. godine nije održao nijednu sjednicu.

Njegov predsjednik i poslanik SNSD-a Dražen Vrhovac kaže da je osnovni razlog za neaktivnost odbora to što se više od dvije godine čeka na izradu idejnog rješenja za Memorijalni centar “Gradina”.

- Meni kao čovjeku je žao što to sve stoji, ali jedini razlog zbog koga se odbor ne sastaje je taj što je naš posao da prihvatimo idejno rješenje, a ono još nije gotovo. Zbog toga jednostavno nema osnova da se odbor sastaje - kaže Vrhovac.

S druge strane, poslanik DNS-a i član ovog odbora Dane Malešević kaže da je u periodu kada je on bio ministar prosvjete i kulture RS izabrano idejno rješenje za Memorijalni centar i upućeno u dalju proceduru.

- Međutim, kasnije su se izdešavale neke stvari i sve je stalo. Negdje početkom 2019. godine bila je priča da će neka američka institucija da gradi monumentalni spomenik vrijedan 100 miliona maraka, ali vidimo da se ništa ne dešava - kaže Malešević za naš list.

On upozorava na još jednu ozbiljnu opasnost koja prijeti ukoliko posao sa izgradnjom Memorijalnog centra i dalje bude zakočen.

- Vladika pakračko-slavonski Jovan bio je u stručnom žiriju koji je odabrao idejno rješenje. On je upozoravao na to da prijeti opasnost da cijeli taj prostor i sa jedne i sa druge strane Save potpadne pod zaštitu UNESKO-a, a ukoliko se to desi onda su sasvim druge procedure da bi se nešto gradilo - kaže Malešević.

Ovo pitanje je prije dva mjeseca aktuelizovao i član odbora iz PDP-a Perica Bundalo koji je podsjetio da je u proljeće 2018. godine usvojeno idejno rješenje za izgradnju i uređenje Memorijalnog centra, kao i da su u budžetu za 2019. godine bila predviđena sredstva za izradu projekta u iznosu od 500.000 KM.

- U aprilu 2019. godine sam dobio odgovor iz Ministarstva prosvjete i kulture da će biti formirane radne grupe koje će definisati aktivnosti i zadatke za izradu novog idejnog rješenja. Ali od tada ništa nije urađeno i sa zebnjom se pitam kada će biti napravljen bar jedan značajan korak po tom pitanju - kaže Bundalo za “Glas Srpske”.

On dodaje da je jedna od ideja bila i da se u Donjoj Gradini podigne manastir i da monaštvo preuzme brigu o spomen-području, ali ističe da je to bila samo suva ideja.

Državna ceremonija obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma biće održana danas u 11 časova kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svjetskom ratu u okviru kompleksa nekadašnjeg nacističkog logora smrti “Staro sajmište” na Novom Beogradu. Ovaj dan se obilježava u spomen na 22. april 1945. godine kada je došlo do proboja grupe zatočenika iz ustaškog logora smrti Jasenovac - Donja Gradina u NDH.

Molitveno sjećanje

Episkopija pakračko-slavonska danas organizuje molitveno sjećanje povodom 80 godina od početka stradanja srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu, kao i povodom pomena na 22. april 1945. godine kada je počeo proboj posljednjih preživjelih logoraša iz ustaškog logora smrti Jasenovac - Donja Gradina. Molitveno okupljanje počeće u devet časova služenjem liturgije u Hramu Svetog proroka Ilije u Mlaki, a nakon toga u manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana