Објављени лични финансијски извјештаји судија и тужилаца у БиХ: Возе кршеве и живе у најјефтинијим становима

Вељко Зељковић
Објављени лични финансијски извјештаји судија и тужилаца у БиХ: Возе кршеве и живе у најјефтинијим становима

САРАЈЕВО - Годишњи приходи судија и тужилаца запослених у Суду и Тужилаштву БиХ током 2020. кретали су се од 65.000, па до чак 85.000 марака, у зависности од година стажа, разних додатака, накнада за превоз и одвојени живот, уговора о дјелу, те чланства у комисијама за полагање испита.

У преводу, то значи да су поједине судије и тужиоци имали мјесечне приходе и до 7.000 марака, а што представља скоро осам просјечних плата у БиХ. Видљиво је ово из података, први пут јавно објављених, о платама и имовини запослених у правосудним институцијама БиХ. Наиме, на позив Високог судског и тужилачког савјета БиХ, упућеног судијама и тужиоцима да добровољно дају сагласност за објаву годишњих личних финансијских извјештаја, већи број носилаца правосудних функција, њих укупно 189, позитивно је одговорило, те дало сагласност да се њихови подаци јавно објелодане на сајту ВСТС-а.

Из ВСТС-а је образложено да је овај позив послат ради јачања личног и професионалног интегритета носилаца правосудних функција, као и јачања укупног повјерења јавности у правосуђе БиХ. Тако грађани сада јавно могу видјети годишњи износ плате судије или тужиоца, имовину коју посједују, кредитно задужење и слично. У личном финансијском извјештају се, између осталог, наводе активности које су носиоци правосудних функција обавили изван дужности судије, односно тужиоца, укључујући и износе које су наплатили за обављање тих дужности.

Анализирајући објављене податке, само за судије Суда БиХ и тужиоце Тужилаштва БиХ, и претпостављајући да су достављени подаци тачни, могло би се закључити да већина њих вози половне аутомобиле, па чак и, условно речено, “кршеве”, што само по себи, с обзиром на висину примања и положај, боде очи. Већина “анализираних” судија и тужилаца навела је да се тренутна вриједност њихових четвороточкаша креће од 10 до 30 хиљада марака. Примјера ради, једна половна “шкода” или “ауди” стар петнаестак година управо толико коштају.

Оно што, такође, боде очи јесте дио у ком су приказане вриједности непокретне имовине, станова, кућа и викендица. Тако је један дио судија и тужилаца навео да има викендице у БиХ које вриједе само двадесетак хиљада марака, а станове углавном од 50 до 120 хиљада марака. Једноставно, ријетки су они, а могу се набројати на прсте једне руке, који су приказали да имају неку некретнину вриједну више од 200 или 250 хиљада марака. Такође, испало је да нико од њих нема неку “некретниницу” у иностранству.

И можда ништа не би било чудно да се добар дио тих споменутих и “пријављених” некретнина не налази у Сарајеву и другим већим градским центрима. Узимајући у обзир њихову квадратуру, испада да, рецимо, један квадратни метар стана у Сарајеву, бар према поменутим имовинским картонима судија и тужилаца, вриједи тек од 1.100 до 1.400 марака, а што је далеко од тренутне тржишне цијене квадрата чак и половних станова у овом граду.

Банкарски рачуни

Подаци објављени на сајту ВСТС-а БиХ садрже и информације о брачном другу и дјеци с којом живе у истом домаћинству. Оно што недостаје јесу готовинска средства која посједују у банкама, а што би вјероватно било и најинтересантније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана