Служен парастос и положени вијенци за погинуле у операцији "Коридор"

Срна
Foto: РТРС

МОДРИЧА - У Дугој Њиви код Модриче служен је парастос и положени вијенци код спомен-обиљежја за погинуле припаднике Војске Републике Српске, министарства унутрашњих послова Српске и Републике Српске Крајине који су погинули у операцији "Коридор" 1992. године.

У име институција Републике Српске вијенац су положили предсједник Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић.

Вијенац је на спомен-обиљежје положио и конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић, а цвијеће делегације Парламентарне скупштине БиХ, Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ и замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић.

Цвијеће су положиле и делегације представника невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, те начелника градова и општина Српске.

Након полагања вијенаца и цијећа учесници "Марша 12 километара за 12 бањалучких беба" пустили су голубове као симбол мира.

На Дугој Њиви код Модриче обиљежава се 31 година од пробоја Коридора кроз Посавину, најсложеније и најзначајније војне операције у Одбрамбено-отаџбинском рату која је резултирала спајањем западног са источним дијелом Републике Српске и Србијом.

Операцију "Коридор", чијим завршетком је успостављена веза са Србијом и Српска добила компактну територију, извеле су снаге 1. Крајишког корпуса, Источнобосанског корпуса и полиције Републике Српске Крајине, а командант операције био је тадашњи командант 1. Крајишког корпуса генерал Момир Талић.

Одлука о пробоју Коридора донесена 18. јуна 1992. године, да би се деблокирао западни дио Републике Српске, који је био одсјечен 42 дана, а у окружењу је било око милион и по становника.

Директан повод за акцију "Коридор живота" била је смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника.

Акција је почела након што су снаге ХВО-а, заузимањем Модриче, пресјекле копнени пут између западног дијела Српске и тадашње САО Крајине са источним дијелом Српске и Србијом.

Војна операција "Коридор 92" трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Крајине са остатком Српске и Србијом, а комплетна акција завршена је 6. октобра изласком српске војске на ријеку Саву.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, у операцији "Коридор" погинуло је 877 припадника Војске Републике Српске, 15 припадника МУП-а Српске и 17 припадника МУП-а Републике Српске Крајине.

"Видовдан - пробој Коридора" обиљежава се у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске као историјски догађај од републичког значаја.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана