ОБА дала позитивно мишљење за увоз 2.500 пушака из Србије

Срна
ОБА дала позитивно мишљење за увоз 2.500 пушака из Србије

Сарајево - Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ (ОБА) дала је позитивно мишљење Министарству унутрашњих послова (МУП) Републике Српске за увоз 2.500 пушака из Србије.

Из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, које је надлежно за издавање дозвола за увоз оружја, саопштено је да је по пријему уредног и потпуног захтјева, прије издавања дозволе ово министарство тражило претходну сагласност од Министарства иностраних послова БиХ, Министарства одбране БиХ, Министарства безбједности, као и мишљење ОБА, пише "Дневни аваз".

Тек након прибављања наведених сагласности и позитивног мишљења ОБА, дата је дозвола за увоз оружја и војне опреме, наводи се у одговору Министарства спољне трговине и економских послова БиХ.

Из тог министарства појашњено је да за доношење одлуке за издавање било какве дозволе за увоз оружја неопходан консензус свих наведених државних институција, што значи да ако и једна од наведених институција не би дала сагласност, захтјев за издавање дозволе би био одбијен.

У случају набавке 2.500 пушака од стране МУП-а Републике Српске испоштовани су услови и процедуре за увоз прописани Законом о контроли спољнотрговинског промета оружја, војне опреме и робе посебне намјене БиХ.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ у прошлој години у БиХ је увезено оружја, муниције и припадајућих дијелова и опреме у вриједности од око 14,2 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана