Новитовић: Дијелови Словеније и даље одсјечени од свијета

Милош Васиљевић
Новитовић: Дијелови Словеније и даље одсјечени од свијета

ЉУБЉАНА - Дефинитивно остајемо до петка у Словенији, а у случају да буде постојала нова одлука Савјета министара о продужењу ангажмана, остаћемо и даље. Словенија је упутила захтјев за продужење нашег боравка јер су презадовољни учинком у првих десет дана.

Рекао је ово за “Глас Српске” вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите РС Милан Новитовић. Тимови из Српске и ФБиХ већ десетак дана раде на санирању посљедица поплава какве не памте у Словенији, а јуче их је посјетио и амбасадор БиХ у тој земљи Дарио Новалић.

- Видљиви су помаци, од чишћења смећа, исушивања објеката, а на неким ће током љетних дана обијати и малтер. Гдје је било потребно, постављени су и понтонски мостови - рекао је Новитовић.

Како каже, и за њих је ово велики изазов, јер је ријеч о нестандардном задатку.

- Код бујичних поплава немате класичне акције спасавања, немате тим на води и пумпе великог капацитета. Овдје је поплава кренула у три послије поноћи и направила је катастрофу до десет ујутру. За 48 часова повукла се у корито, али је оставила пустош иза себе јер су то планинске ријеке, велике снаге - рекао је Новитовић.

Све иде у правцу опоравка, али пут неће бити једноставан. Како каже Новитовић, Словенци имају изузетно развијену ватрогасно-спасилачку службу, те дају максимум да се врате свакодневици.

- Имају више од 1.300 добровољних ватрогасних друштава и већина њих ангажована је на терену, а конкретно код нас у Штајерској су од седам ујутру сваки дан. Изузетно су организовани и на услузи не само тимови него и појединци. Свакодневно се срећемо и са колегама из осталих земаља и све функционише беспријекорно - рекао је Новитовић те додао да им је једина замјерка мали број камиона, јер споро функционише одвоз материјала и смећа.

Наглашава да је забиљежена велика штета не само на стамбеним објектима већ и на коритима ријека, природним добрима. Овај дио Словеније живи од туризма и све је било подређено томе.

- Само у Савињи имали су око 1.200 туриста које су тог дана морали да евакуишу. Постоје мјеста која су још одсјечена од остатка Словеније, па се тим људима долази или из Аустрије или неким алтернативним путевима кроз шуму само да би им биле достављене основне животне намирнице - рекао је Новитовић.

Још једном је нагласио да је тамошње становништво презадовољно учинком наших људи.

 - Допринос је видљив, изузетна захвалност земље домаћина, али и грађана који су одушевљени нашом солидарношћу. Комуницирају с нама, донесу и сок, кафу и воду, изузетно су захвални - рекао је Новитовић.

Довољно људи у Српској

Према ријечима Милана Новитовића, у Српској овог љета нема пуно пожара, што је велико растерећење како ватрогасцима спасиоцима, тако и њима у Републичкој управи цивилне заштите, али и колегама у Хеликоптерском сервису РС.

- Када радимо процјену ангажовања, прво урадимо анализу тренутног стања по ризицима у Српској. Ово су мјесеци када постоји опасност од пожара, али анализирајући стање, видјели смо које капацитете можемо ставити на располагање у Словенији. Гдје год да се налазимо, довољно људства остаје у Српској да пружи помоћ грађанима и ниједан центиметар не остаје незаштићен - рекао је Новитовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана