Нови покушај УИО БиХ за куповину зграде

Маријана Миљић Бјеловук
Нови покушај УИО БиХ за куповину зграде

БАЊАЛУКА - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ покушаће и ове године да купи зграду за смјештај радника сједишта управе и Регионалног центра у Бањалуци, а нови конкурс за куповину објекта биће расписан ускоро.

УИО је купио објекте за смјештај радника у регионалним центрима у Сарајеву, Мостару и Тузли и једино није ријешено питање смјештаја запослених у граду на Врбасу.

- Објекат који нам је потребан у Бањалуци је уједно и највећи јер је у њега потребно смјестити службенике који раде у сједишту УИО и у Регионалном центру Бањалука. У складу са важећом одлуком Савјета министара, Управа треба да купи готов објекат и за те потребе има на располагању 37 милиона КМ - казао је начелник Одјељења за комуникације у УИО Ратко Ковачевић.

У претходном периоду пропала су три јавна позива УИО за куповину објекта у Бањалуци.

- Међутим, на те огласе се није нико јављао јер у периоду расписивања огласа у Бањалуци није одстојао објекат који би задовољио услове који су тражени јавним огласом. Наравно, УИО ће и ове године расписати јавни оглас за куповину објекта јер имамо на располагању потребни новац за куповину зграде. Ускоро ће услиједити нови јавни позив - рекао је Ковачевић и додао да ће услови у конкурсу највјероватније бити слични као и у огласима који су до сада расписивани.

Објекат који је УИО тражио до сада, између осталог, требало је да садржи двије засебне цјелине са посебним улазима, укупне површине око 12.000 квадратних метара и да је удаљен максимално три километра од садашњег сједишта у Бањалуци.

УИО је први пут 2014. године расписао јавни оглас за куповину пословног објекта у Бањалуци, који је поништен, јер није достављена ниједна прихватљива понуда. Ниједна прихватљива понуда није достављена ни када је Управа 2017. године расписала поново јавни оглас за куповину пословног објекта у Бањалуци, као ни 2018. године.

Закуп просторија које тренутно користи у Бањалуци УИО на мјесечном нивоу кошта 37.290 КМ, што на годишњем нивоу износи 447.480 КМ.

Локације

Радници УИО у Бањалуци смјештени су на пет локација. Неке од објеката које користи УИО не плаћа, док за друге издваја велику суму новца мјесечно.

- На многим локацијама радници раде у прилично лошим условима, због чега би набавка објекта много значила свим службеницима УИО који раде у Бањалуци - рекао је раније Ратко Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана