Новца има, али лежи неутрошен

Ж. Д.
Новца има, али лежи неутрошен

Сарајево - Комисија за финансије и буџет Представничког дома Парламента БиХ није јуче прихватила извјештај о извршењу буџета институција БиХ за прошлу годину.

Против извјештаја гласали су Дамир Бећировић из ДФ-а, Салко Соколовић из Независног блока и Јасмин Емрић из А-СДА, док су га подржали Предраг Кожул из ХДЗ-а БиХ, Амир Фазлић из СДА и Ненад Лалић из СДС-а. Посланици су током расправе указали на дугогодишњи проблем преношења огромних износа новца одобрених буџетом за капитална улагања, која остају нереализована.

- Ријеч је о огромним средствима која постоје у буџету, али се не реализују. Планирано је 188 милиона за прошлу годину, а реализовано је само 48 милиона што је 26 одсто. Остала средства која су намјенска се пребацују, а морала су бити реализована - рекао је Соколовић.

Чланови комисије су констатовали да се из године у годину издваја знатан износ новца за правоснажне судске одлуке и да су у прошлој години за те намјене утрошена 5,4 милиона, а да је за ову планирано више од осам милиона. Истакли си да је то посљедица изостанка одговорности оних који су произвели штету.

Бећировић је рекао да је невјероватно да је Фонд за повратак имао на располагању шест милиона и утрошио само милион за обнову и изградњу стамбених објеката иако још у нису распуштени сви колективни центри.

Комисија је у присуству вршиоца дужности главног тужиоца у Тужилаштву БиХ Гордане Тадић размотрила ревизорски извјештај о финансијском пословању те институције за прошлу годину, а Тадићева је рекла да отклањају недостатке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана