Информатичар ради и као књиговођа: Низ пропуста у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ

Маријана Миљић Бјеловук
Информатичар ради и као књиговођа: Низ пропуста у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ

БАЊАЛУКА - Запошљавање без конкурса, злоупотреба ангажовања радника по основу уговора о дјелу, пропусти у јавним набавкама, те неусвајање листе есенцијалних лијекова, само су неке од замјерки које су ревизори изнијели на рад Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ за прошлу годину.

Канцеларија за ревизију институција БиХ навела је да Агенција за лијекове није усагласила Правилник о унутрашњој организацији са одлукама Савјета министара.

- Одређени број лица, поред послова радног мјеста на која су распоређени, по налогу директора обавља и друге послове. Тако на примјер референт специјалист за информатичке послове ангажован је и на пословима материјалног књиговодства, док технички секретар директора обавља послове у вези с јавним набавкама - навели су ревизори.

Истакли су да је такво стање због ограниченог запошљавања те недостатака важећег правилника о унутрашњој организацији којим одређени послови нису систематизовани на адекватан начин.

Ревизори су у чешљању књига Агенције утврдили да је у 2021. години било запошљавања на одређено вријеме без конкурса, али и ангажовања лица по основу уговора о дјелу за послове који се налазе у опису радних мјеста утврђених Правилником о унутрашњој организацији.

- Током године три лица су ангажована на одређено вријеме без спровођења конкурса. Уговори о раду са тим лицима закључивани су на два, односно три мјесеца уз повремене прекиде између ангажмана од минимално пет дана - навели су ревизори те подвукли да се нису увјерили да је запошљавање на одређено вријеме вршено због хитности и непредвиђеног повећања посла с обзиром да се ангажовање тих лица врши већ дуже.

Имали су замјерке и на запошљавање по основу уговора о дјелу, а по том основу утрошено је 20.896 КМ и то за седам особа. 

- Нето накнаде за рад по основу уговора о дјелу исплаћиване су у износима од 200 КМ до 1.600 КМ. Једна особа која је била ангажована по овом основу је након јавног огласа примљена на мјесто државног службеника, док је једна ангажована као запосленик по основу уговора о раду без спровођења конкурса - наведено је у налазу ревизора.  

Послови за чије обављање су ангажоване особе на основу уговора о дјелу су систематизовани и редовни послови из надлежности Агенције, због чега су ревизори нагласили да Агенција ангажовање лица по уговору о дјелу врши само за конкретне послове који нису редовни и систематизовани.

Агенција код тестираних поступака набавки није захтијевала гаранције за озбиљност понуде и за извршење уговора, па су ревизори у својим налазима препоручили управи Агенције да код значајних набавки захтијева гаранције у циљу умањења ризика од непрофесионалног понашања понуђача.

Ревизори су подсјетили и да још увијек није усвојена листа есенцијалних лијекова у БиХ, а усвајање тог акта поред законске обавезе, има и велику важност за здравствени и социјални систем у БиХ. Посљедица неусвајања наведеног акта је неједнака доступност грађанима БиХ минимума лијекова који се прописују на терет средстава обавезног здравственог осигурања, као и минимум лијекова у болничко здравственој заштити.

Захтјев

Ревизори су навели и да је Агенција за лијекове БиХ у априлу 2021. године, уз сва потребна мишљења, упутила Савјету министара захтјев за занављање четири радна мјеста, те је у марту 2022. године, такође упућен нови захтјев за занављање десет радних мјеста. Савјет министара БиХ није одговорио на захтјеве Агенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана