Никола Ловриновић за “Глас Српске”: Декларација СДА потпуно јасна и неприхватљива

Жељка Домазет
Никола Ловриновић за “Глас Српске”: Декларација СДА потпуно јасна и неприхватљива

Сарајево - Шеф Клуба посланика ХДЗ-а БиХ - ХНС-а у Представничком дому Парламента БиХ Никола Ловриновић каже да су ставови изнесени у декларацији СДА која је донесена на недавном конгресу те странке потпуно јасни и још више неприхватљиви, али истиче да га ништа од онога што је изнесено у том документу није изненадило, нити је за њега ново.

Ловриновић за “Глас Српске” каже да тумачи декларације тврде да су ставови изнесени у посљедњој декларацији, која је жестоко узбуркала јавност, били представљени и у ранијој декларацији СДА, признајући да је није прочитао, иако, како каже, изгледа да је требао.

- Ако је и од СДА, ипак је превише чути како су њихови резултати осигурали независност и самосталност БиХ и изградњу и јачање државе, јер ми се чини да су стагнација и назадовање у изградњи државе њихов највећи резултат и забринут сам што тако настављају - каже Ловриновић.

Према његовим ријечима, забрињава то што СДА свако мало стави “грађане” испред народа и то онако завијено у целофан и искићено правима појединаца и њиховим слободама.

- Још сам више забринут, како они кажу, афирмацијом “босанског идентитета”. Не зато што нема “херцеговачког” него због тога што ствари постављају тако да би као, ето, они очували и “етничке посебности”, као да се идентитет стиче њиховом заслугом и афирмацијом, а не жељом и вољом народа - оцјењује Ловриновић.

Он објашњава да је постојање конститутивних народа за СДА подјела, а не чињеница.

- Мир је потписан између представника народа и само је валидно оно што ти исти прихвате и нико није БиХ или држава без тог принципа, шта год неко наводио у декларацијама - категоричан је Ловриновић.

На дијелове декларације у којима се наводи да ће се СДА залагати за запошљавање Бошњака у РС, Ловриновић каже да се нада да ће се исто тако залагати и за запошљавање Хрвата у Сарајеву, Зеници, Тузли, Тешњу, Бугојну, Фојници и другим градовима.

- Поздрављам кад кажу да ће сарађивати са странкама с којима могу постићи договоре и компромисе и који имају изабране представнике, само позивам да то буду легитимно изабрани представници народа како то лијепо пише у Уставу - поручује Ловриновић.

Формирање власти

На питање када очекује да ће профункционисати институције на нивоу БиХ, Ловриновић каже да он као посланик нема шта да очекује, већ тражи да се одмах постигне договор о формирању Савјета министара како прописују Устав и закони.

Он каже да није нормално, нити демократски одрживо, да један човјек обавља функцију на челу извршне и законодавне власти, једино ако је то механизам помоћу којег ће се спровести усвојена декларација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана