Nikola Lovrinović za “Glas Srpske”: Deklaracija SDA potpuno jasna i neprihvatljiva

Željka Domazet
Nikola Lovrinović za “Glas Srpske”: Deklaracija SDA potpuno jasna i neprihvatljiva

Sarajevo - Šef Kluba poslanika HDZ-a BiH - HNS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nikola Lovrinović kaže da su stavovi izneseni u deklaraciji SDA koja je donesena na nedavnom kongresu te stranke potpuno jasni i još više neprihvatljivi, ali ističe da ga ništa od onoga što je izneseno u tom dokumentu nije iznenadilo, niti je za njega novo.

Lovrinović za “Glas Srpske” kaže da tumači deklaracije tvrde da su stavovi izneseni u posljednjoj deklaraciji, koja je žestoko uzburkala javnost, bili predstavljeni i u ranijoj deklaraciji SDA, priznajući da je nije pročitao, iako, kako kaže, izgleda da je trebao.

- Ako je i od SDA, ipak je previše čuti kako su njihovi rezultati osigurali nezavisnost i samostalnost BiH i izgradnju i jačanje države, jer mi se čini da su stagnacija i nazadovanje u izgradnji države njihov najveći rezultat i zabrinut sam što tako nastavljaju - kaže Lovrinović.

Prema njegovim riječima, zabrinjava to što SDA svako malo stavi “građane” ispred naroda i to onako zavijeno u celofan i iskićeno pravima pojedinaca i njihovim slobodama.

- Još sam više zabrinut, kako oni kažu, afirmacijom “bosanskog identiteta”. Ne zato što nema “hercegovačkog” nego zbog toga što stvari postavljaju tako da bi kao, eto, oni očuvali i “etničke posebnosti”, kao da se identitet stiče njihovom zaslugom i afirmacijom, a ne željom i voljom naroda - ocjenjuje Lovrinović.

On objašnjava da je postojanje konstitutivnih naroda za SDA podjela, a ne činjenica.

- Mir je potpisan između predstavnika naroda i samo je validno ono što ti isti prihvate i niko nije BiH ili država bez tog principa, šta god neko navodio u deklaracijama - kategoričan je Lovrinović.

Na dijelove deklaracije u kojima se navodi da će se SDA zalagati za zapošljavanje Bošnjaka u RS, Lovrinović kaže da se nada da će se isto tako zalagati i za zapošljavanje Hrvata u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Tešnju, Bugojnu, Fojnici i drugim gradovima.

- Pozdravljam kad kažu da će sarađivati sa strankama s kojima mogu postići dogovore i kompromise i koji imaju izabrane predstavnike, samo pozivam da to budu legitimno izabrani predstavnici naroda kako to lijepo piše u Ustavu - poručuje Lovrinović.

Formiranje vlasti

Na pitanje kada očekuje da će profunkcionisati institucije na nivou BiH, Lovrinović kaže da on kao poslanik nema šta da očekuje, već traži da se odmah postigne dogovor o formiranju Savjeta ministara kako propisuju Ustav i zakoni.

On kaže da nije normalno, niti demokratski održivo, da jedan čovjek obavlja funkciju na čelu izvršne i zakonodavne vlasti, jedino ako je to mehanizam pomoću kojeg će se sprovesti usvojena deklaracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana