Незапослени више не бирају

Цвија Мркоњић
Незапослени више не бирају

Бањалука - Да само ријетки становници РС могу себи да приуште пробирљивост када је у питању радно мјесто најбоље свједоче и подаци Завода за запошљавање РС према којима је број оних који су одбили понуђени посао, у односу на прије четири године, драстично опао.

Најбољи показатељ да је незапосленима вода дошла до гуше је то да је лани због одбијања запослења само једна особа избрисана са евиденције незапослених, док је прије четири године број становника који је себи могао да приушти овај луксуз достизао готово троцифрен број.

Важно је напоменути да они, који из неоправданих разлога одбију посао, а који испуњава законске услове, не пролазе некажњено.

- Те особе годину немају право да се поново пријаве на биро. Људи су одбијали послове због разних ствари, као што је незадовољство висином плате или због саме врсте посла - навели су у Заводу додајући да у овој години није било одбијања.

Да незапосленима "гори под ногама" сматра и економски аналитичар Зоран Павловић који каже да ситуацију додатно погоршава све већи број младих који са дипломом у рукама "чаме" на бироу.

- Данас имамо само двије нације, незапослене и запослене. Економска ситуација је толико тешка да послове није могуће бирати, људи прихватају какво год радно мјесто да им се понуди - каже Павловић.

У прилог томе говоре и бројке, а према њима у Српској је тренутно незапослено више од 130.000 људи од чега је њих 23.726 спас на бироу потражило у овој години. Бањалучанка која није жељела да јој објавимо име каже да посједује диплому социолога, али посао у струци јој стално измиче.

- Двије године радим у пекари. Плата је врло мала, али нисам могла више сједјети скрштених руку. Поједини пријатељи, иако су незапослени годинама, тврде да им је испод части да раде сличне послове - наводи она питајући се зар није већа срамота чекати да посао падне са неба.

Градишкој текстилној индустрији очајнички је потребна радна снага, јер биљежи константан раст производње због чега су потребне стотине шивача и кројача. Ово је један од примјера гдје би незапослени, који су спремни да се преквалификују уколико је потребно, могли да пронађу излаз и рјешење често дугогодишњих финансијских проблема.

Огласи

Посао путем Завода за запошљавање РС у овој години је добило више од 13.000 становника, а они који нису имали среће у лову на запослење тренутно могу да прегледају више од 150 огласа за запошљавање на страници Завода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана