Ненад Стевандић, потпредсједник НС РС и лидер Уједињене Српске: Странци не виде пријетње ратом, а бране гласање

Ведрана Кулага
Ненад Стевандић, потпредсједник НС РС и лидер Уједињене Српске: Странци не виде пријетње ратом, а бране гласање

Међународна заједница у БиХ, умјесто да промовише мир и демократске вриједности, спутава право грађана да изнесу свој став, што је невиђено лицемјерство, али без обзира на све, Српска ће 25. септембра чути да ли њени грађани желе да 9. јануар буде њихов дан, казао је потпредсједник Народне скупштине РС и лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић.

* ГЛАС: Савјет за примјену мира (PIC) у БиХ позвао је РС да не одржи референдум. Како коментаришете изјаву након сједнице PIC-а?

СТЕВАНДИЋ: Шта год да се деси, ми ћемо 25. септембра гласати да 9. јануар буде Дан РС. Чудно је да PIC не види пријетње ратом које стижу од већине бошњачких политичара и да то не санкционишу, а бране гласање. Такво лицемјерје још није виђено. Од једне поприлично безазлене ствари, као што је обиљежавање неког датума, створена је напета ситуација, која угрожава стабилност и опстанак БиХ. Може се видјети да је то пројекат у етапама. Ово је етапа у којој се нама у РС покушава наметнути политички апартхејд, да не можемо да одлучујемо ни о најосновнијим стварима, попут тога које празнике обиљежавамо и када смо рођени. Може се рећи да су ово амбасадори PIC-а састављали завезаних очију или им је неко диктирао, јер нису видјели да је у посљедњих неколико дана екстремистички миље у ФБиХ експлодирао, да имамо дивљање вехабија и позиве на рат и смрт. Позив РС да одустане од референдума је у виду савјета, али би било боље да су позвали Бакира Изетбеговића да повуче апелацију коју је поднио Уставном суду БиХ.

* ГЛАС: Очекујете ли да ће српске странке остати уједињене у вези са референдумом?

СТЕВАНДИЋ: Што се тиче позиције власти у РС, ту не видим неку пукотину, а наши представници у Сарајеву ће морати једног дана да одлуче или Бакир Изетбеговић или РС. Углавном, чекамо референдум и да у све даље активности укључимо вољу народа.

* ГЛАС: Ситуацију је додатно закомпликовала и Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ, јер још није доставила бирачке спискове за спровођење референдума?

СТЕВАНДИЋ: ЦИК је постао један од органа СДА, као што та странка има своје бивше функционере и у Уставном суду БиХ. Дакле, те институције раде по налозима. Ствари не могу и не смију да тако функционишу.

* ГЛАС: Како у свјетлу свега што се у посљедње вријеме дешава на политичкој сцени коментаришете понашање представника из РС у заједничким институцијама БиХ?

СТЕВАНДИЋ: Савез за промјене је увучен у лавиринт, због жеље свога врха за функцијама на нивоу БиХ које су замислили као одскочну даску за освајање власти у РС. Бакир Изетбеговић их је намамио и сада нема излаза, јер немају ни план тог лавиринта, ни свјетла, па морају слушати. Зато неискрено подржавају референдум, а искрено шире атмосферу сукоба у РС. Ја бих рекао "ко са Бакиром тикве сади, о референдум и изборе му се обијају".

* ГЛАС: Како гледате на обустављање истраге против двојице осумњичених за напад на премијера Србије Александра Вучића у Сребреници?

СТЕВАНДИЋ: Да нема слушања Бакира било би другачије. Савез за промјене је могао да спријечи Бакирове нападе апелацијом, јер су могли да кажу "ако нападате РС нема рада Парламента и Савјета министара БиХ". Исто су могли да примијене и да буду откривени, похапшени и осуђени људи који су извршили атентат на Вучића, али не смију јер их је Бакир изабрао као подобније и поставио на функције. Њихова дефанзивна политика је распирила бошњачки екстремизам, јер људи из Савеза за промјене више чувају своје фотеље него интересе РС, а сјели су у њих залажући се за интересе РС. Кад нико није одговарао за напад на Вучића, који је формално један од првих у Срба, шта тек нас и нашу дјецу чека свима је јасно.

* ГЛАС: Да ли сте задовољни радом Владе РС?

СТЕВАНДИЋ: Влада мора да се обрачуна са кастом директора који се полтронски улизују страначким лидерима и опстају, без обзира на резултате рада. Доказ да је то најлошији дио РС је Драган Анђелић, који је као директор "Вода Српске" на сва уста хвалио Владу док није смијењен и отишао да ради у институцијама БиХ. Што прије Влада заведе ред и на функцијама буду озбиљни људи, биће боља и економска ситуација. На рад Владе у правцу представљања и заступања РС према ФБиХ, БиХ и међународној заједници немам суштинских замјерки, јер се спречава пренос суверенитета и надлежности. Дакле, када се брани РС нећу одмагати.

* ГЛАС: Изборна кампања званично почиње крајем седмице. Да ли је Уједињена Српска спремна за изборе?

СТЕВАНДИЋ: То што не припадамо закрвљеним блоковима даје нам могућност да можемо да похвалимо или критикујемо ствари, без обзира на то од кога долазе. Сигурно је да ћемо у многим мјестима, укључујући и Бањалуку, бити одлучујући фактор. Поносни смо што полазимо од разумијевања и паметних поступака и критикујемо са аргументима економску ситуацију у РС и ненационалну политику СДС-а и Савеза за промјене на нивоу БиХ.

* ГЛАС: Да ли ћете и са ким у коалиције након избора?

СТЕВАНДИЋ: Улазак у скупштинске већине зависиће од мјеста до мјеста, али нећемо учествовати у нечему што сматрамо да је лоше.

Кампања

* ГЛАС: Какву кампању очекујете с обзиром на заоштрене односе?

СТЕВАНДИЋ: Ми ћемо водити чисту кампању и градити је на угледним и образованим људима на нашим листама који су се вратили из Лондона, са Харварда... Вријеме је да се престану кандидовати исти људи и да само мијењају функције, а иза себе имају неуспјехе. Наша мисија је да отворимо врата људима који до сада нису ништа упропастили.

Избори се заврше за мјесец, а ми морамо живјети заједно и након избора, због чега позивам све да се не просипа зла крв већ да аргументима изађемо пред народ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана