Немар чиновника плаћен милионима

Маријана Миљић
Немар чиновника плаћен милионима

Сарајево - Новац из буџета институција БиХ бесповратно нестаје на основу изгубљених судских спорова чији су узроци често пропусти попут погрешног тумачења закона или недостатка анализе и комуникације између чиновника.

Према евиденцији Министарства финансија и трезора БиХ прошле године је на основу судских спорова исплаћено 8,32 милиона КМ што је увећање за чак пет милиона или 153 одсто у односу на претходну годину.

На велике трошкове настале због изгубљених спорова, који су често могли бити избјегнути, упозорила је Канцеларија за ревизију институција БиХ након поновљене контроле рада институција за 2015. годину. Ревизори су нагласили да посебно забрињава раст исплата на основу радних спорова наводећи да усљед недовољне сарадње надлежних институција у случајевима велике вриједности нису избјегнути додатни трошкови. Упозорили су да годинама нема рјешења ни за низ пропуста у јавним набавкама због чега је такође покренут велики број тужби.

- Спорови на основу рада су и даље значајан фактор одлива средстава имајући у виду њихову бројност. Износ исплаћен по овом основу је и у 2015. години био у порасту. Узрок радних спорова у највећем броју случајева је погрешно тумачење или примјена прописа. Недовољно прецизни правни прописи који регулишу питања исплате накнада за превоз на посао, трошкове смјештаја и одвојеног живота, регрес и друго или њихово ад хок тумачење представљају основ за судске спорове који односе значајан новац - истакли су ревизори препоручивши одговорнима да поступају у складу са мишљењем надлежних тијела и институција.

Ревизори су као примјер лоше комуникације између институција предочили кроз спор који је "Хит ход" из Лакташа покренуо против Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ због надокнаде штете за одузету акцизну робу. Након правоснажне пресуде фирми из Лакташа је исплаћено чак 1,58 милиона КМ на основу главног дуга и 1,49 милиона марака камата.

- Увидом у документацију УИО утврђено је да је током поступка неријетко долазило до неспоразума у комуникацији између УИО и Правобранилаштва БиХ. Неспоразуми се огледају у неблаговременом достављању судских аката, а нисмо се увјерили да су Правобранилаштво и УИО усагласили ставове за свако појединачно поступање пред судом. Имајући у виду висину потраживања, период трајања и комплексност поступка до оваквих проблема није смјело доћи - истакли су ревизори.

У извјештају ревизора истакнуто је и да јавне набавке, као и претходне године, често резултирају парничним поступцима.

- Узрок је најчешће неправилно поступање при изради тендерске и пратеће документације. Погрешно тумачење и примјена Закона о јавним набавкама, планирање набавки и извршење планова и даље представљају озбиљан проблем за чије рјешавање је потребан адекватан приступ, који је и лани изостао - упозорили су ревизори.

Члан Комисије за финансије и буџет Представничког дома Парламента БиХ Александра Пандуревић каже да је у посљедње вријеме уведено реда у ову област, али да је остало још много простора за напредак.

- БиХ губи превише новца због радних спорова. Највећа одговорност за то је на одговорном лицу у институцији која је произвела штету по буџет институција БиХ. На основу извјештаја ревизора отваране су истраге, али су на крају ти случајеви обично падали у воду - навела је Пандуревићева и додала да треба ићи ка мирном рјешавању радних спорова како би штета по буџет била мања.

Планирали шест, исплатили 8,2 милиона

Ревизори истичу да су приликом планирања обавеза на основу правоснажних пресуда у буџету за 2015. годину коришћене пројекције Правобранилаштва БиХ, па је првобитно било планирано шест милиона КМ. С обзиром на повећан број исплата планирана сума је премашена па је дошло до повлачења новца из буџетске текуће резерве за ове намјене тако да је коригована буџетска ставка за исплату одштете износила 8,23 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана