Нема ванредних контрола на граници

nezavisne.com
Нема ванредних контрола на граници

Градишка, Бањалука - Наводне пооштрене контроле при уласку бх. држављана у Хрватску, односно ЕУ, које су протеклих дана изазвале низ отворених питања и недоумица међу самим грађанима, заправо нису ни планиране, како је то недавно процурило у јавност, потврдили су надлежни.

Док хрватски граничари тврде да се у њиховом раду није ништа промијенило, према информацијама из Граничне полиције БиХ може се закључити да појачане контроле спроводе само над лицима која се могу довести у везу са незаконитим понашањем, а што је одувијек и била пракса.

Из хрватског МУП-а казали су нам да се одмах након уласка Хрватске у ЕУ почело са надзором државних граница у складу са стандардима и процедурама ЕУ. И то је све, бар засад.

"Гранична полиција Хрватске тренутно не уводи додатне мјере у надзору државне границе, но приправна је и организацијски и технички примијенити појачане мјере граничне контроле уколико то буде прописано ЕУ законодавством", казали су "Независним" у МУП-у сусједне државе.

Хрватска је, подсјетимо, постала члан ЕУ још у јулу 2013. године и од тада је, уз хрватско законодавство, почела и примјена директива и уредби ЕУ, укључујући и Уредбу (ЕЗ) број 562/2006.

"Мјере најављене кроз медије, колико је нама познато, у овоме тренутку нису дио службених иницијатива за промјеном Уредбе (ЕЗ) број 562/2006, већ медијска интерпретација", појашњавају из МУП-а Хрватске.

Истовремено, и граничари у БиХ, може се лако закључити из информација које су нам достављене, засад не намјеравају детаљније "чешљање" грађана.

"Гранична полиција БиХ не располаже званичним информацијама које се односе на одлуке Европске комисије о измјени начина контролисања путника од стране граничних служби надлежних за контролу уласка путника на простор ЕУ или шенгенски простор", каже Санела Дујковић, портпарол ГП БиХ.

Истиче да Гранична полиција БиХ током граничних провјера лица која улазе или излазе из БиХ примјењује важеће законске и подзаконске прописе БиХ.

"У посљедње вријеме није било значајнијих измјена тих прописа, које би се суштински одразиле на начин и вријеме трајања граничних провјера", прецизирала је Дујковићева.

Иначе, медији, који су јавили да ће на границама Хрватске са Србијом и БиХ ускоро бити уведене строже контроле, писали су да је то због нових мјера у борби против тероризма у ЕУ, а наше безбједносне структуре поручују да и у том сегменту, условно речено, држе све конце у рукама.

"Размјењују се информације са свим полицијским и сигурносним агенцијама у земљи и иностранству у вези с преласком државне границе лица која се могу довести у везу са незаконитим понашањем. Тако ГП БиХ има континуирану и редовну комуникацију с ОСА у вези с достављањем података о лицима за која постоји посебан сигурносни интерес, а према таквим лицима се подузимају и појачане граничне контроле", увјерава Дујковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана