Не желе контролу потрошње и рада

Свјетлана Шурлан
Не желе контролу потрошње и рада

Бањалука - Институције БиХ ни до краја прошле године нису потпуно успоставиле финансијску контролу и надзор над реализацијом циљева чиме би било омогућено њихово финансирање на основу резултата рада, иако је већина рокова за то истекла још 2012. године.

Канцеларија за ревизију институција БиХ спровела је ревизију учинка о теми "Успостава јавних интерних финансијских контрола у институцијама БиХ", која је показала да то није учињено ни до краја 2014. године. Кашњења су утврђена код већине активности дефинисаних још 2009. године Акционим планом за спровођење стратегије која је прописала поменуте контроле. Иако је Закон о интерној ревизији донесен још 2008. године у институцијама БиХ нису запослени планирани интерни ревизори, а тек половина јединица интерне ревизије била је функционална. Ревизија је спроведена у Централној хармонизацијској јединици Министарства финансија и трезора БиХ и на узорку од девет од 17 институција БиХ које је требало да успоставе јединицу интерне ревизије.

- Три од девет институција у предвиђеном року од шест мјесеци није успјело да припреми приједлог измјене правилника за успоставу те јединице. Просјечно вријеме за које су институције припремале приједлог измјене правилника за јединицу интерне ревизије је изнад девет мјесеци, док је још око девет мјесеци институцијама требало за прибављање релевантних мишљења и сагласности Савјета министара - навели су ревизори.

Двије и по године од када је наложено успостављање јединица интерне ревизије шест од 17 институција није извршило неопходну измјену правилника.

- Правилници о организацији и систематизацији радних мјеста не одговарају у потпуности стварном стању, расположивим буџетским средствима и обавезама институција. Руководиоци су одговорни за циљеве и одобрена финансијска средства, међутим, њихова одговорност се не оцјењује, нити се одлуке о финансирању доносе на основу информација о реализацији циљева институције - навели су ревизори.

Утврдили су и да је већи дио правног оквира за успостављање интерних финансијских контрола донесен, али са кашњењем од четири године.

- Значајан број одговорних особа за успоставу финансијског управљања и контроле и за спровођење интерне ревизије тек треба да прође основну обуку - навели су ревизори.

Обавеза успостављања и јачања интерне финансијске контроле у јавном сектору у БиХ прописана је Споразумом о стабилизацији и придруживању са ЕУ. Брисел жели да све земље потенцијалне чланице усмјери ка развијању интерних контрола у коришћењу властитих средства, али и због успостављања контролног окружења које би обезбиједило намјенско трошење новца из фондова ЕУ.

- То би имало значајан утицај на способност институција да испуне циљеве и на одговорност руководилаца за постизање циљева институција. Извјештаји о финансијској ревизији о извршењу буџета институција БиХ за 2012. и 2013. показују да систем интерних контрола у институцијама БиХ не функционише на начин да је обезбијеђено економично, ефикасно и ефективно коришћење јавних средстава. Ти недостаци за посљедицу имају висок ризик за ненамјенско и нерационално трошење јавних средстава - наводе ревизори.

Професор Економског факултета у Бањалуци Горан Радовојац наглашава да је веома битан ефекат који је постигнут за направљени трошак.

- Јавна управа дјелује безидејно. Привреда је главни покретач пуњења буџета, а немамо активности да она ојача. Имамо до крајњих граница пасивну јавну управу и то је лош знак. Због тога имамо врло малу вриједност за дати трошак. Јавну управу треба натјерати да ради - рекао је Радивојац.

Препоруке Савјету министара БиХ

- На сједницама Фискалног савјета БиХ адресирати проблем нефункционисања Координационог одбора централних хармонизацијских јединица и кашњења у спровођењу активности успоставе јавних интерних контрола

- Јачати капацитет Централне хармонизацијске јединице за успоставу и развој јавних интерних финансијских контрола

- Окончати започете реформе које ће омогућити да се одлуке о финансирању институција доносе на основу резултата реализације циљева

- Предузети мјере које ће обезбиједити то да се организациона структура институција брже прилагођава циљевима институција

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана