Настављено суђење Орићу и Мухићу: Свједок скривао истину због пријетњи породици

Жељка Домазет
Настављено суђење Орићу и Мухићу: Свједок скривао истину због пријетњи породици

Сарајево - Заштићени свједок изјавио је јуче у Суду БиХ на суђењу ратном команданту Армије РБиХ у Сребреници Насеру Орићу и његовом тјелохранитељу Сабахудину Мухићу да због пријетњи његовој породици није могао раније открити истину о убиству тројице Срба у сребреничким и братуначким селима.

Свједок, који је на претходном рочишту до детаља описао како је Орић убио тројицу Срба, а да је затим у двојицу пуцао и Мухић, казао је јуче да се плашио починилаца злочина.

- Не знам ни зашто носим ознаку заштићеног свједока. Мојима је већ пријећено и наносе нам белај. У јавности је већ објелодањен мој идентитет и прича се о томе - рекао је свједок који је путем видео-линка из Београда одговарао на питања одбране оптужених.

Свједок је био борац Армије РБиХ, а учествовао је у више акција укључујући и операције у селима Залазје, Лолићи и Куњерац 1992. године, гдје су убијени српски заробљеници Слободан Илић, Милутин Милошевић и Митар Савић за чију ликвидацију су оптужени Орић и Мухић.

Заштићени свједок је разјаснио и разлике у ономе што је рекао у исказу датом 2003. године и на прошлом рочишту. Према службеној забиљешци из 2003. године, он је навео да је Савића убио Зулфо Турсуновић, а на суђењу да је то учинио Орић.

- То сам урадио, јер сам се плашио команданта, а Турсуновића нисам. Турсуновић је био на челу јединице, а прије рата је убио два брата српске националности и био у затвору. Током истраге ово сам убиство свалио на Зулфу, јер сам се бојао команданта. Нисам спомињао ни њега ни Мрчу (Мухића), нити сам смио да износим детаље - истакао је свједок.

Он је појаснио и зашто је раније, према службеној забиљешци, навео да је у Милошевића након Орића испуцао шаржер Сенад Салиховић, а у неким изјавама помињао и Мухића.

- Мухића, са којим сам у роду, познавао сам са игранки као Мрчу и приликом ранијих исказа мислио сам на њега. Мухић је био једина подршка Орићу у рату и он му је вјеровао. Ни током исказа који сам дао 2014. године нисам смио да говорим. Био сам онемогућен - рекао је свједок.

Тужилац Тужилаштва БиХ Мирослав Јањић тражио је од свједока да Суду одговори на питање да ли је у рату изгубио ближег члана породице. Свједок је одговорио потврдно наводећи да је тај члан његове породице имао 16 година и да га је убила Војска РС. Јањић је казао да је ово питање поставио да би потврдио вјеродостојност свједока.

На рочишту одржаном 27. фебруара свједок је рекао да је Орић ударио бившег полицајца Милошевића, а потом пуцао у њега. Свједок је рекао да је потом Мухић узео пушку и пуцао по Милошевићу. Испричао је и да је Орић убио судију Илића тако што га је ножем ударио у предјелу врата. Савића, који је био фотограф, Орић је, према истом свједочењу упуцао из колта погодивши га у прса, након чега је у њега пуцао и Мухић.

Одбрана је негирала да је свједок био припадник Армије РБиХ и да је био близу Орића, а покушала је и да оспори његов кредибилитет свједока показујући документ из кривичне евиденције у којој се наводи да је 11 пута осуђиван.

Наставак суђења Орићу и Мухићу за почињени ратни злочин заказан је за 22. март.

Орићеви добацивали свједоку

Суђењу је присуствовало више десетина жена из Удружења "Мајке Сребренице" и сабораца Насера Орића и Сабахудина Мухића. Заштићеног свједока прекидали су повицима "лажеш", "измишљаш"... Орић је из Суда БиХ изашао у пратњи једне дјевојке за коју је новинарима рекао да је то његова кћерка и будући адвокат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана