Народна скупштина неће укинути Дан Републике

Агенције
Народна скупштина неће укинути Дан Републике

Бањалука - Народна скупштина РС неће укидати Дан Републике уколико би Уставни суд БиХ евентуално донио одлуку којом се поједине одредбе Закона о празницима Српске проглашавају неуставним, наводи се у Декларацији коју је парламент Српске данас усвојио.

 

Деларацију која је усвојена поводом захтјева за оцјену уставности Закона о празницима Српске пред Уставним судом БиХ подржала су 63 посланика, док су три била против.

Народна скупштина сматра да је оспоравање појединих одредаба Закона о празницима Републике Српске пред Уставним судом БиХ искључиво политички, а не правно заснован акт, чији је прикривени циљ негација легалитета и легитимитета Републике Српске и дејтонског уставно-правног поретка БиХ. 

Празници Српске утемељени су на начелу недискриминације и не угрожавају национални и вјерски идентитет и равноправност ниједног од три конститутивна народа, и одговарају универзалним вриједностима, европским тековинама и искуствима. 

Неприхватљиво је да се у поступку оцјењивања уставности оспорених одредаба Закона цијене политички и историјски догађаји због којих је 9. јануар одређен као Дан Републике, наводи се у Декларацији. 

У документу се истиче да парламент Српске изражава пуну вољу и спремност да искористи сва правна и политичка средства да би одбранио легитимни интереси и сачувао идентитет Републике Српске потврђен Дејтонским споразумом. 

"Народна скупштина позива на јединствен став и дјеловање представника Републике Српске у органима и институцијама у БиХ и свих политичких странака са сједиштем у Републици Српској да штите интересе Српске и њених грађана и очувања уставног поретка, утврђеног Дејтонским мировним споразумом, истиче се у Декларацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана