Највећи раст ДНС-а и СНСД-а, најоштрији пад СДС-а и НДП-а

Ведрана Кулага
Највећи раст ДНС-а и СНСД-а, најоштрији пад СДС-а и НДП-а

Бањалука - Странке владајуће коалиције у РС - СНСД, ДНС и СП су за четири године између локалних избора придобиле повјерење нових 50.000 бирача, док су се опозиционе странке изузев ПДП-а суочиле са значајним падом подршке грађана.

Тај тренд показали су упоредни резултати на локалним изборима 2012. и изборима одржаним ове године. Прецизне податке о освојеним гласовима тешко је израчунати, јер су странке, посебно из опозиционог блока, у оба изборна циклуса наступале у одређеним срединама у коалицијама са другим партијама.

СНСД је, према подацима Централне изборне комисије БиХ, за четири године успио да консолидује своје редове, што је на крају резултирало тиме да су  у односу на провјеру код народа 2012. године, на овим изборима подигли збир гласова за око 18.000. За СНСД је, наиме, 2012. године гласало око 179.000 бирача, док су на овим изборима освојили више од 197.000 гласова.

У овој странци раст подршке оцјењују тиме да су бирачи наградили њихову политику коју су водили.

- Добром резултату допринијела је и добра припрема за изборе, али и реорганизација странке - истакли су у СНСД-у који је послије минулих избора стекао статус најјаче странке у БиХ.

ДНС је имао још већи раст подршке, а подаци показују да је прије четири године добио повјерење око 62.000 бирача. Ове године су, према подацима ЦИК-а, успјели да добаце до 84.000 гласова.

- ДНС је убједљиво трећа странка и значајно смо одмакли од четвртог ПДП-а. За нас је врло битно да смо се примакли СДС-у, а то значи да се ова тенденција треба наставити - рекао је у анализи резултата локалних избора лидер ДНС-а Марко Павић.

Послије октобарских избора, задовољства не мањка ни у СП-у, јер су за четири године успјели да на своју страну преведу око 13.000 гласача више него 2012. године.

- Задовољни смо резултатом. СП има континуирани раст, што је одраз повјерења који грађани имају у политику социјалиста. Остварили смо пројектовани изборни резултат, односно око 50.000 гласова - казали су у СП-у.

Статистика с друге стране не иде у прилог странкама окупљеним у Савез за промјене. СДС је, како признају и у самој странци, доживио дебакл на овим изборима, а у прилог томе говори и податак да су у односу на посљедње локалне изборе добили око 13.000 гласова мање. СДС је изгубио неке од својих бастиона попут Пала или Прњавора, а странка се због лоших резултата суочава са корјенитим промјенама. Најкрупнија је оставка лидера Младена Босића, који је пуну деценију водио СДС.

У минусу је и њихов коалициони партнер НДП, који је на овим изборима први пут наступио под тим именом. НДП је настао у јуну 2013. године уједињењем ДП-а са Драганом Чавићем на челу и НДС-а који је предводио Крсто Јандрић. Њима је у априлу 2014. године приступио и НСП Здравка Крсмановића. Те три странке освојиле су засебно на изборима 2012. године близу 49.000 гласова. ДП је тада имао око 24.000 гласова, НДС 21.000, док је остатак изборио НСП. На посљедњим изборима освојили су око 40.000 гласова, али и ту има благих одступања због коалиција у појединим локалним заједницама.

У НДП-у кажу да разлика није толика колико се чини, јер су и 2012. године били у коалицијама са другима у одређеним срединама и да се, када се одбију гласови из тих коалиција, добије око 40.000 колико су освојили и почетком октобра.

ПДП је странка која стагнира. Они су 2012. године освојили нешто више од 61.000 гласова, али су били и у коалицијама са другима у неким срединама, док су на овим изборима освојили око 62.000 гласова.

Генерални секретар странке Мирослав Брчкало каже да су релативно задовољни изборним резултатом који је на нивоу резултата постигнутог 2012. године.

- Очекивали смо више, али не можемо бити ни незадовољни - рекао је Брчкало и додао да је формирана радна група која ће анализирати ситуацију у свим локалним одборима ПДП-а и о томе ускоро обавијестити Предсједништво странке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана