Нафтни ембарго поново диже цијене горива

Вељко Зељковић
Нафтни ембарго поново диже цијене горива

БАЊАЛУКА - Одлука лидера Европске уније да уведу ембарго и на руску нафту, односно да до краја ове године смањи за 90 одсто увоз “црног злата” из ове земље, негативно ће утицати како на глобално, тако и на домаће тржиште кроз ново повећање цијена нафтних деривата на бензинским пумпама.

Сматрају ово саговорници “Гласа Српске”, коментаришући одлуку лидера Европске уније који су након вишенедјељних разговора преломили и одлучили да уведу ембарго на 75 одсто руске нафте, односно 90 одсто до краја године.

Према ријечима директора “Крајинапетрола” Милована Бајића, одлука земаља Европске уније о увођењу новог пакета санкција,  који се овог пута односи и на руску нафту, сигурно ће негативно утицати и на БиХ, поготово што домаћи дистрибутери нафтне деривате за потребе домаћег тржишта углавном набављају и купују на европском тржишту.

Колико ће то неко ново поскупљење и износити, Бајић није желио да спекулише, наводећи да је украјинска криза пореметила све економске и привредне токове, те увела цијели свијет у једну неизвјесну будућност.    

Са Бајићем се слаже и економски аналитичар и уредница портала “Енергија Балкана” Јелица Путниковић, наводећи да је глобално тржиште нафте одмах током јучерашњег дана ланчано и инстинктивно одреаговало на овај потез Брисела, дижући цијену сирове нафте на више од 123 долара по једном барелу, а што је готово дупло више него у истом периоду прошле године.   

Путниковићева је увјерена да ове нове санкције неће много насекирати и финансијски погодити Русију, јер је Москва у међувремену нашла многа алтернативна тржишта, па је тако, примјера ради, извоз своје нафте у Индију, у протеклих неколико мјесеци, повећала за чак 25 пута.

- Верујем да ће Русија сада снизити цену своје сирове нафте за купце који нису из Европе. Када је у питању БиХ, њен највећи проблем је што нема своју рафинерију, те је тако зависна од кретања на европском тржишту, где и набавља већину горива. С друге старне, Србија има своје рафинерије, и она ни до сада није била толико зависна од руске нафте, а што се, наравно, не може рећи и за гас - истакла је Путниковићева. 

Како је појашњено из Брисела, након ове одлуке и новог пакета санкција, од овог нафтног ембарга биће изузете Мађарска и Чешка, тако да ће Праг моћи привремено да настави са куповином дизела из Русије, а Будимпешта ће добити на времену како би модернизовала своје нафтне капацитете. Такође, постоји и заједничка клаузула која омогућава земљама које су суочене са прекидом испорука мимо своје воље да купују руску нафту из других извора. Хрватска је наводно спремна да повећа капацитет Јадранског нафтовода за снабдијевање Мађарске и Словачке сировом нафтом, у случају било каквих поремећаја у увозу из Русије преко нафтовода “Дружба”.

Током јучерашњег дана из Њемачке је саопштено да ће због високих цијена горива у тој земљи смањити порезе, па ће тако бензин коштати мање за 35,2 центи по литру, а дизела за 16,7 центи. Како је појашњено, колико ће гориво коштати на бензинским пумпама одлучиваће власници пумпи и нафтни концерни, који су дужни да на потрошаче “пренесу” уведено смањење пореза. Влада Србије је јуче продужила трајање Уредбе о ограничењу цијене нафтних деривата до 30. јуна 2022. године.

Црвени и Сбербанци

ЕУ је договорила и пакет санкција који поред руске нафте обухвата и искључивање највеће руске банке Сбербанке из СЊИФТ-а, забрану емитовања још три државна руска телевизијска канала, али и санкције против одређених физичких лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана